Esi­tut­kin­ta­ma­te­riaa­li pal­jas­taa: Ajatus ampua ihmisiä oli tullut Imatran ve­ri­teos­ta syy­te­tyn mieleen viikkoa tai kahta aiemmin

Imatran joulukuisesta veriteosta syytetty 24-vuotias mies kertoi poliisin esitutkinnassa, että ajatus ampua ihmisiä oli tullut hänen mieleensä viikkoa tai kahta ennen tekoa.

Video: Lauri Heino

Imatran joulukuisesta veriteosta syytetty 24-vuotias mies kertoi poliisin esitutkinnassa, että ajatus ampua ihmisiä oli tullut hänen mieleensä viikkoa tai kahta ennen tekoa. Mies ei ollut esitutkinnan mukaan puhunut ajatuksistaan kenellekään.

Mies kertoi joulukuun puolivälissä kuulusteluissa tuntemuksistaan ennen tekoa. Lisäksi hän puhui siitä, mitkä ajatukset olivat vaikuttaneet päätökseen surmata kolme ihmistä.

Esitutkinnan mukaan mies epäili, että hänen perässään on palkkamurhaaja. Näin siksi, että mies piti mahdollisena, että hänen tietokoneeseensa on murtauduttu ja hänen kontolleen laitettu keksitty huumevelka.

Mies myös kertoi, että hänellä oli ennen tekoa ajatus, että hänet aiotaan tappaa. Hän sanoi nähneensä aiemmin edessään ajaneessa autossa kuolleen ystävänsä ruumiin.

Veriteon iltana mies oli kokemiaan uhkia mietittyään päätynyt siihen, että häntä etsitään. Hän varustautui aseella ja hermostui niin, että se johti kolmen sivullisen ampumiseen. Ampumalla ihmisiä mies ajatteli pääsevänsä putkaan turvaan.

Tahtoi mielentilatutkimukseen

Tammikuussa miestä kuultiin uudelleen. Tuolloin mies kertoi, että oli teon jälkeen vankilassa puhunut psykologin kanssa. Kuulustelussa mies sanoi nyt, ettei hänen motiivinaan ampumiselle ollut niinkään vankilaan pääsy vaan pikemminkin mielenterveyspuolelle. Hän kertoi haluavansa mielentilatutkimukseen, esitutkintamateriaalista selviää.

Poliisi kertoi julkisuuteen esitutkinnan aikana pitävänsä todennäköisenä, että ampumisten taustalla on lähinnä syrjäytymiseen ja mielenterveyteen liittyviä syitä.

Syytetty on ollut mielentilatutkimuksessa, jonka tulos tulee julkiseksi oikeudenkäynnin aikana.

Joulukuussa mies myös vastasi kysymyksiin siitä, miltä hänestä tuntui ampumisten yhteydessä. Hän kertoi, ettei sillä hetkellä pystynyt ajattelemaan selkeästi. Ampumisten jälkeen hän sanoi järkyttyneensä.

–  Ja alko tuntuu tosi pahalta kyllä, näiden henkilöiden puolesta ja heidän omaisten puolesta ja kaikkee tällästa tietenkin.

Esitutkinta-aineiston mukaan mieheltä otettiin kiinnioton jälkeen verinäyte, josta ei löytynyt alkoholia eikä löydöksiä muista päihteistä.

Otti autotallin kaapista isänsä aseen

Syytetty oli ottanut ampumapaikalle lähtiessään mukaan isänsä omistaman aseen, selviää niin ikään esitutkintamateriaalista.

Esitutkinnan mukaan syytetty oli ottanut kiväärin asekaapista autotallista. Mies oli lipastanut kivääriin viisi patruunaa ja virittänyt aseen ampumavalmiiksi autotallissa. Sen jälkeen mies oli lähtenyt autollaan Imatrankoskelle Koskenpartaan kävelykadulle, jossa ampui sattumalta kohtaamansa ja itselleen entuudestaan tuntemattomat kolme naisuhria.

Esitutkinnassa ei saatu varmuutta siitä, oliko asekaappi ollut auki vai lukittuna, kun syytetty oli ottanut kiväärin luvattomasti haltuunsa.

Poliisi takavarikoi kiväärin tapahtumapaikalta miehen auton takakontista, jonne hän oli laittanut sen ampumisten jälkeen. Mies oli jäänyt rauhallisena paikalle kävelykadulle, josta poliisi otti hänet kiinni.

Syytetty myöntää ampuneensa kolme naista kaupungin keskustassa, mutta katsoo syyllistyneensä murhien sijaan tappoihin.