Eri­tyis­pe­da­go­gii­kan kysyntä on pysynyt Oulussa vah­va­na, vaikka lasten määrä on vä­hen­ty­nyt

"Joskus on ollut hetkiä, jolloin on ollut vajetta, mutta en nyt edes muista, milloin viimeksi", sanoo Jussi Eskola Oulun Montessori-päiväkodista.

Oulu
Oulun päiväkodeista löytyy runsaasti erilaisia vaihtoehtoja. Kuvituskuva.
Oulun päiväkodeista löytyy runsaasti erilaisia vaihtoehtoja. Kuvituskuva.

Pienten lasten määrä on Oulussakin ollut vuosia voimakkaassa laskussa. Erityispedagogiikkaa tarjoavien päiväkotien kysynnässä sitä ei huomaa.

– Tähän asti on ollut sellainen positiivinen ongelma, että kysyntää on enemmän kuin mitä meillä on tarjota paikkoja. Olemme kasvaneet niin isoiksi, mitä näihin tiloihin mahtuu, sanoo toiminnanjohtaja Iiris Taimen Steinerpäiväkoti Taivonkaaresta.

Steinerpäiväkoteja on Oulussa kaksi. Taimenen mukaan toisinaan on puhuttu, että tilaa voisi olla kolmannellekin.

Reggio Emilia -pedagogiikkaa tarjoavan Musiikkipäiväkoti Taikatahdin johtaja Liisa Lohilahti kertoo, että heidänkin päiväkodissaan vapautuvat paikat täyttyvät tehokkaasti – jopa niin tehokkaasti, että jotkut ovat pohtineet, kannattaako pitkien jonojen takia hakea paikkaa ollenkaan. Lohilahden mukaan kannattaa.

– Voi olla, että vaikka 2-vuotiaita olisi pitkä jono, niin 5-vuotiaalle saattaa paikka löytyä nopeastikin.

Ei tietoa

Jussi Eskola Oulun Montessori-päiväkodista kertoo, että tyhjäkäyntiä ei heilläkään ole.

– Joskus on ollut hetkiä, jolloin on ollut vajetta, mutta en nyt edes muista, milloin viimeksi.

Montessoripäiväkoti Pilke Pyramidissa paikkoja on vapaana. Sekään ei päiväkodin johtajan Mira Salorannan mukaan kieli itse pedagogiikan kysynnästä. Hän arvioi, että vajaatäyttöä selittää paremmin se, että ihmiset eivät välttämättä tiedä, että Pilke päiväkodit -ketjuun pari vuotta sitten siirtynyt Pyramidi on montessoripäiväkoti.

– Voi myös olla, että montessoripedagogiikkaa ei tunneta riittävästi, hän silti pohtii.

Pienempää hakemassa

Liisa Lohilahti arvioi, että erityispedagogiikassa vetoaa yleisesti lapsilähtöisyys. Hänen mukaansa vanhemmat myös tietävät, mihin ovat lapsiaan lähettämässä.

Oman päiväkotinsa suosion syiksi hän arvelee toiminnan erityisluonteisuutta, jatkumoa perusopetukseen sekä sitä, että ryhmäkoot ovat maltilliset.

Erityispedagogiikan lisäksi Oulun yksityisissä päiväkodeissa on tarjolla varhaiskasvatusta eri kielillä ja painotuksilla.

Oulun kristillisen koulun varhaiskasvatusjohtaja Marja-Liisa Marttila sanoo, että heidänkään kahdessa päiväkodissaan ei ole ollut uupeloa lapsista.

– Päinvastoin. Olemme juuri rakentamassa Toppilansaareen uutta päiväkotia ja sinne on tullut jo kovasti uusia hakemuksia.

Marttila arvelee, että laadun ja sisällön lisäksi vanhemmat hakevat lapsilleen isojen julkisten laitosten sijaan pienempiä varhaiskasvatuspaikkoja.

– Se on täysin ymmärrettävää. Vanhemmat haluavat, että päiväkodissa kaikki tuntevat toisensa. Yhteisöllisyyden arvostus on mielestäni noussut.