Epäilyt kas­va­vat: Ko­ro­na­vi­rus voi ehkä sai­ras­tut­taa jo kerran oi­reet­to­mak­si todetun uu­del­leen

Japanissa varmistui ensimmäinen tapaus, jossa jo parantuneelle potilaalle kehittyi useiden viikkojen jälkeen uudelleen oireita.

Japanissa on todettu jo lähes 200 koronavirustartuntaa. Lisäksi Jokohamassa eristettynä olevalla risteilijällä on yli 700 tartuntaa.
Japanissa on todettu jo lähes 200 koronavirustartuntaa. Lisäksi Jokohamassa eristettynä olevalla risteilijällä on yli 700 tartuntaa.
Kuva: DIEGO AZUBEL

Japanissa varmistui ensimmäinen tapaus, jossa jo parantuneelle potilaalle kehittyi useiden viikkojen jälkeen uudelleen oireita. Suomalaisasiantuntijan mukaan tapaukseen pitää suhtautua varauksella.

Koronavirus saattaa joissakin tapauksissa iskeä ihmiseen kahdessa aallossa.

Japanissa on todettu ensimmäinen tapaus, jossa henkilö vaikuttaa sairastuneen uudelleen viruksen aiheuttamaan tautiin jo kerran parannuttuaan.

Turistibussissa työskennelleellä nelikymppisellä oppaalla todettiin tartunta tammikuun lopussa. Hänet kotiutettiin sairaalasta helmikuun puolella. Keskiviikkona nainen hakeutui hoitoon kurkku- ja rintakipujen vuoksi, minkä jälkeen hänet todettiin uudelleen koronaviruksen tartuttamaksi.

Asiasta kertoo Osakan aluehallinto.

Japanin terveysministeri Katsunobo Katon mukaan maan on muutettava tapauksen vuoksi seurantakäytäntöjään. Tämä koskee erityisesti sairaalahoidosta kotiutettujen koronaviruspotilaiden seurantaa.

Onko kyseessä kaksivaiheinen virus?

Kiinasta on raportoitu vastaavantyyppisistä tapauksista jo aiemmin. Asiantuntija korostaa, ettei viruksesta tiedetä vielä kaikkea.

– En ole varma siitä, etteikö tämä voisi olla kaksivaiheinen virus, sanoo yhdysvaltalainen mikrobiologian ja patologian professori Philip Tierno Jr. uutistoimista Reutersille.

Kaksivaiheisuudella hän tarkoittaa virusta, jonka aiheuttamat oireet näyttävät menevän ohi ennenkuin ne pahenevat.

– Infektion saamisen jälkeen (korona)virus voi pysyä lepotilassa ja aiheuttaa vähäisiä oireita. Jos virus löytää tiensä keuhkoihin, oireet voivat muuttua vakavammaksi.

THL:n asiantuntija: Kunnon näyttöä ei ole

Vaikka epäiltyjä tapauksia on ilmeisesti useampia, kyse on vielä yksittäisistä havainnoista. Siksi niihin tulee suhtautua varauksella, sanoo suomalaisasiantuntija.

– Kunnon tieteellistä näyttöä tästä asiasta ei ole, huomauttaa johtava asiantuntija Jussi Sane Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Hän sanoo, että kaikkea uutta tietoa arvioidaan koko ajan.

Muokattu klo 10:43: Lisätty suomalaiskommentti.