Oulun kaupunki: Oulu aikoo ko­rot­taa luot­ta­mus­toi­mis­ta mak­set­ta­via palk­kioi­ta rei­lus­ti

Autismi: Johanna Vuo­ri-Kar­via sai tietää vasta ne­li­kymp­pi­se­nä, miksi hän on eri­lai­nen

Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kolumni
Tilaajille

Entä jos maa­pal­lol­la olisi vain yksi Ame­rik­ka?

Erottelu Latinalaisen ja muun Amerikan välillä alkaa tulla tiensä päähän, ja latinomiehissä voi piillä yllätys USA:n presidentinvaaleissa, Washingtonissa asuva filosofian tohtori Lauri Tähtinen arvioi.

Olympiarenkaita on viisi, yksi jokaiselle asutetulle mantereelle: Eurooppa, Aasia, Afrikka, Australia ja Amerikka. Amerikalle riittää yksi rengas, vaikka olemme tottuneet jaotteluun Pohjois-Amerikan ja Etelä-Amerikan välillä. Muitakin käsitteitä, kuten Latinalaista ja Keski- tai Väli-Amerikkaa, viljellään taajaan.

Yhdellä Amerikalla on arkikielessä tai hengennostatuspuheissa rajatumpi merkitys. Se merkitsee vain sen Yhdysvaltoja, maailman keskeisintä maata, mikä myös risoo. Siksi espanjaksi ja portugaliksi yhdysvaltalaisista puhutaan usein “pohjoisamerikkalaisina”. Näin tekemällä tosin unohdetaan ainakin Kanada ja maantieteellisesti Meksiko sekä jopa Keski-Amerikka.

Määritelmät heijastavat myös poliittisia tarkoitusperiä. Suomelle on ollut olennaista olla pohjoismaa ja osa poliittista Eurooppaa. Praha oli keskellä Keski-Eurooppaa 1919 ja 2019, mutta 1969 se kuului Itä-Eurooppaan.

Mitä vaadittaisiin, että olympiarenkaan ja arkikielen merkitykset yhtyisivät? Kaksi muuttujaa ovat ylitse muiden: Yhdysvaltain into tai intressit ja muiden maiden luottamus niihin. Kumpaakaan ei ole aina riittänyt.

Ajatus yhtenäisestä Uudesta maailmasta on ainakin yhtä vanha kuin Espanjan alaisuudesta itsenäistyneet tasavallat. Lähes kaksisataa vuotta sitten Simón Bolívar ehdotti muille pallonpuoliskonsa Espanjan vastaisille vapaustaistelijoille, että he perustaisivat yhden suuren tasavallan. Haave yhteydestä ei kuollut Bolívarin mukana, vaan kasvoi ja 1900-luvun alkupuoliskolla meksikolaistaiteilija Diego Riverasta muodostui Yhdysvaltoihinkin ulottuvan panamerikkalaisuuden henkilöitymä.

"Yhdysvaltain irtautuminen Kiinasta ja koronaviruksen tuoma tuho voi saada sen rakentamaan Amerikoiden vuosisataa."

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.