Kolumni

Ensin nau­rat­ti, sitten suu­tut­ti

-

Heinäkuun alkupuoliskolla yrittäjä, bloggaaja ja arkkitehti Maria Nordin kertoi Instagramissa, mitä eri sairaudet voivat kertoa henkisellä tasolla. Hän antoi oman näkemyksensä muun muassa kuukautiskipujen ja astman perimmäisiin syihin.

Kuppini meni nurin, kun käsittelyvuoroon tulivat meidänkin perheelle niin tutut lasten korvatulehdukset. Hänen näkemyksensä mukaan niiden taustalla on aina se, että lapsi ei hyväksy sitä mitä kuulee.

Tuijotin puhelimeni ruutua epäuskoisena. Naurahdinkin. Mitä enemmän tulin asiaa päivän aikana miettineeksi, sitä enemmän alkoi suututtaa.

Ei edes tarvitse olla istunut ilta toisensa jälkeen korvatulehduskierteestä kärsivän lapsen kanssa päivystyksessä tietääkseen, että Nordinin näkemykset ovat täyttä huuhaata.

Tokihan lapset kuulevat asioita, joita eivät halua kuulla – päivittäin. Rajojen asettamisessa ollaan oikeastaan koko vanhemmuuden ytimessä, ei polulla kohti korvatulehduskierrettä.

Sen sijaan että olisin huolissani siitä, mitä lapseni kuulevat, olen enemmänkin huolissani siitä, mitä kaikkea heidän tielleen osuu sitten kun ovat sen ikäisiä, että alkavat tutustua internetin ihmeelliseen maailmaan.

Nopea vilkaisu Facebook-ryhmissä käytyihin keskusteluihin osoittaa, että monien aikuistenkin medialukutaito on hyvin alkeellisella tasolla. Miten osaan kasvattaa lähdekriittisen lapsen, joka ymmärtää mielipiteen ja faktan eron?

Nordinin horinoita hyödyllisempää korvatulehduksista kärsivän lapsen vanhemmille on tietää, että Oysin päivystyskäytäntöjä on muutettu koronan vuoksi. Tällä hetkellä kaikki lapset haavan tai vamman saaneita lapsipotilaita lukuun ottamatta ohjataan suoraan lastenklinikan tiloihin, eikä piipahdusta yhteispäivystyksen puolella enää tarvita.

Järjestely on voimassa ainakin elokuun loppuun saakka, toivottavasti pidempäänkin.