Autot: Au­ton­raa­to muuttui ou­lu­lai­sen tu­nin­ki­ker­hon hal­lis­sa 30 000 euron sau­na-au­tok­si

Kaleva Live: Koi­vu­lan tilan lehmät kir­ma­si­vat lai­tu­mel­le Mu­hok­sel­la

Koti-Kaleva: Ou­lu­lais­per­heen re­mon­tit tehdään nol­la­bud­je­til­la – tar­vik­keet han­ki­taan omista va­ras­tois­ta ja ros­ka­la­va­ryh­mäs­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kolumni
Tilaajille

En­nä­tys­kuu­mat lämmöt ja hel­le­aal­lot pa­he­ne­vat ihmisen toi­min­nan takia

Hiilidioksidipitoisuus on nyt 50 prosenttia korkeampi kuin 1700-luvulla. Tästä johtuen globaali keskiarvolämpötila on noussut noin 1,2 astetta.

Tämän kesän lämpötilat Euroopassa ovat olleet paikoitellen ennätyskuumia, ja monin paikoin ennätyksistä on jääty vain vähän. Brittein saarilla – missä ulkoilman lämpötiloja on mitattu niin kauan kuin lämpömittareita on ollut olemassa, 1600-luvulta asti – mitattiin heinäkuun 19. päivänä ensimmäisen kerran +40 Celsiusasteen ylittäneitä lämpötiloja.

Espanjassa ja Portugalissa on kärvistelty reilusti yli 40 asteen kuumuudessa, ja useita paikkakuntakohtaisia lämpöennätyksiä on siellä ylitetty, vaikka maakohtaiset ennätykset eivät ole rikkoutuneet.

Sosiaalisessa mediassa on näkynyt kaikenlaista kommentointia aiheeseen liittyen. USA:ssa esimerkiksi on alueita, joilla neljänkympin raja ylitetään usein, eikä siitä tehdä sen isompaa numeroa.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.