Mainos

Ener­giaa mie­lek­kääs­tä te­ke­mi­ses­tä

Muun muassa Pyhäjoen Yrittäjien rahastonhoitajana toimiva Saara Mustakallio on levittänyt innostustaan muihin nuoriin yrittäjiin alueella.

Saara Mustakallio aloitti itsensä työllistämisen muun muassa nuohoojana heinäkuussa 2018.
Saara Mustakallio aloitti itsensä työllistämisen muun muassa nuohoojana heinäkuussa 2018.

Muun muassa Pyhäjoen Yrittäjien rahastonhoitajana toimiva Saara Mustakallio on levittänyt innostustaan muihin nuoriin yrittäjiin alueella. Positiivinen asenne ja energinen olemus luo mielikuvaa mukavasta tekemisestä ja se levittyy helposti toisiin. ”Kun teet sitä mistä tykkäät, niin se näkyy kauas”, hän tarkentaa.

Mustakallio keskustelee aktiivisesti ihmisten kanssa yrittäjyydestä ja Yrittäjiin kuulumisesta. Hän kertookin kohtaavansa ihmiset ihmisinä: omien kokemusten kautta usein onnistuu rikkomaan jään ja löytämään luottamuksen.

Mustakallion mielestä yrittäjyydessä parasta on vapaus ja itseherruus. Raha on tiukassa, ja joka aamu on töihin lähdettävä. Sinne hän kertoo lähtevänsä hyvillä mielin. ”Vaikka työpäivä voi kestää 12 tuntia, se on tehty itselle eikä vieraalle.” Hän tekee kaikkea mahdollista itsensä työllistävää työtä, mitä voi tehdä yksin ja lähellä kotia. ”Ennen kuin edellinen projekti on valmistunut pitää olla seuraava jo tiedossa”, Mustakallio lisää.

Saara ajatteli jo koulun penkillä, että hänestä tulee isona yrittäjä. Viiden vuoden nuohoojana työskentelyn jälkeen hän päätti alkaa itse yrittäjäksi. Heinäkuussa 2018 Mustakallio perusti toiminimen ja aloitti itsensä työllistämisen.

Heinäkuussa 2019 hänellä tuli vuosi täyteen yrittäjänä. Saara kertoo yrittäjäksi ajaneen tietynlainen kunnianhimo ja halu vaikuttaa omaan tekemiseen. ”Työelämässä olen ollut vastuunkantaja ja silloin on turha muilla kuoria kermaa päältä. Yrittäjänä saa seistä oman työnsä takana ja olla siitä ylpeä.”

Pyhäjoen kunnanvaltuutettuna Saara on kautensa puolivälissä. Hänelle ei riitä, että päivä tehdään töitä. ”Vaihdetaan vaan jakkupuku päälle ja hommat jatkuvat.” Yrittäjyyden ja kunnanvaltuutetun toimen lisäksi hän ajaa kaksi päivää viikossa taksia. Pienellä paikkakunnalla yksi työ ei aina riitä.

Mustakallio liittyi Yrittäjiin vuoden 2019 alussa vertaistuen takia. Itsensä työllistäjänä ja yksinyrittäjänä ei kotona voi puhua koko ajan vain työjuttuja. Muiden yrittäjien kanssa asiat selkenevät nopeasti.

Saara kertoo käyneensä Raahen saaristossa nuohoamassa kahdessa mökissä, jolloin lapset olivat myös mukana. Hän sai lastensa kanssa kyydin asiakkaan veneellä rannasta. ”Se oli vapaapäivä kaikille, vaikka teki samalla töitä. Yrittäjänä pystyy toisinaan yhdistämään työn ja huvin”, Mustakallio kiteyttää.