Energia tuo­tet­ta­va luon­non­va­ro­ja sääs­täen

Vaalikentillä on päässyt ilahduttavan usein keskustelemaan energia-asioista. ”Kuinka te vihreät sitten sen energian tuottaisitte, kun ei saa rakentaa Kollajaa eikä Fennovoimaa?”

Vaalikentillä on päässyt ilahduttavan usein keskustelemaan energia-asioista. ”Kuinka te vihreät sitten sen energian tuottaisitte, kun ei saa rakentaa Kollajaa eikä Fennovoimaa?”

Tähän vastaan, että uusiutuvalla energialla, jota voidaan hyödyntää maksimaalisesti energian varastointitapojen kehittyessä.

Ilmastonmuutos ja luonnonvarojen ylikulutus ovat valitettavia tosiasioita. Niihin on reagoitava, jos haluamme jättää elinkelpoisen maapallon jälkipolville. Energia pitäisi siis tuottaa mahdollisimman hiilineutraalisti ja luonnonvaroja säästäen.

Hahmottelin Suomen energiakokonaisuutta vuodelle 2040. Sähkönkulutuksen laskusuuntaa on tavoiteltava, ja se on energiatehokkuuden kehittyessä mahdollista. Vedenkulutuksellehan kävi niin, kaikista ennusteista huolimatta.
70-luvulla veden ominaiskulutus oli noin 300 litraa asukasta kohden vuorokaudessa ja sen ajateltiin kasvavan. Vesihuoltoverkostot tietysti mitoitettiin näiden kasvuennusteiden mukaisesti.

Toisin kuitenkin kävi, kiitos veden säästön sekä tehokkaiden vesikalusteiden – nyt ominaiskulutus on alle 200 litraa.
Vuonna 2040 sähkökulutus olisi viisi prosenttia vähemmän kuin vuonna 2013 (84 terawattituntia vuonna 2013 ja 80  terawattituntia vuonna 2040). Vesivoimalla tuotettaisiin hieman vähemmän sähköä kuin nykyään, noin 14 prosenttia kokonaistarpeesta.

Energianvarastointitapojen kehittyessä tuulivoiman osuudeksi voi laskea kolmanneksen ja aurinkoenergian 12 prosenttia. Ydinvoimaksi laskin ainoastaan Olkiluoto 3:n, joka kattaisi 18 prosenttia sähköntarpeesta.
Sähkön ja lämmön yhteistuotanto olisi puolestaan noin neljännes.

Sen lisäksi, että hillitsemme ilmastonmuutosta ja käytämme luonnonvaroja kestävästi, luomme myös työtä Suomeen. Investoimalla tuuli- ja aurinkoenergiaan sekä energian varastointiin, kehitämme niihin liittyvää tekniikkaa. Myös vientiin. Kysyntä maailmalla tulee kasvamaan, ja kiinalaiset ovat ihan supertehokkaita, kun johonkin ryhtyvät. Kannattaa tarttua tilaisuuteen nyt.

Silja Keränen

ympäristötekniikan DI
eduskuntavaaliehdokas (vihr)
Kajaani