Kärpät: Pyörälä hur­jas­sa vi­rees­sä juh­la­pe­lis­sään

Työtaistelu: Hoi­ta­jat jat­ka­vat ylityö- ja vuo­ron­vaih­to­kiel­toa Oysissa ja Ou­las­kan­kaal­la

Ener­gia-asian­tun­ti­ja: Tuu­li­voi­man tuesta voisi säästää yli kaksi mil­jar­dia euroa

Syöttötariffina maksettavaa tuulivoimasähkön tuotantotukea määritettäessä ei huomioitu tulossa olevaa uutta tekniikkaa, sanoo raahelainen energia-asiantuntija Jorma Perander.

Jorma Perander, eläkkeellä oleva Rautaruukin energia-asiantuntija.
Jorma Perander, eläkkeellä oleva Rautaruukin energia-asiantuntija.
Kuva: Timo Myllykoski

Syöttötariffina maksettavaa tuulivoimasähkön tuotantotukea määritettäessä ei huomioitu tulossa olevaa uutta tekniikkaa, sanoo raahelainen energia-asiantuntija Jorma Perander. Hänen mielestään syöttötariffi pitäisi ottaa pikaisesti uuteen tarkasteluun.

- Tuulivoimaloiden tekninen kehitys on lisännyt voimaloiden tuottaman sähkön määrää noin 70 prosenttia ilman investointitason nousua. Jos tukijärjestelmää ei päivitetä vastaamaan voimaloiden nykyistä uutta ja tuottavampaa tekniikkaa, tulee valtio maksamaan tuulivoiman tuotantotukea yli kaksi miljardia euroa täysin turhaan.

Peranderin laskelmien ja analyysin perusteella näyttää siltä, että alhaisen tuulennopeuden tekniikalla, pörssisähkön hinnan ollessa viisi senttiä kilowattitunnilta, kannattavan tuulivoimalan rakentaminen rannikolle ei tarvitse lainkaan tuotantotukea. Hän sanoo, että uuden tekniikan ansiosta, voimassa olevilla syöttötariffeilla, tuulivoimaloiden takaisinmaksuaika on lyhentynyt 5-10 vuoteen.

- Tästä huolimatta tuulivoimayhtiöille on edelleen tarjolla tuotantotukea 12 vuodeksi. Tukea tulisi maksaa vain siihen saakka, kunnes laitosinvestointi on maksettu. Muuten käy niin, että yhtiöt pääsevät lypsämään valtiolta vuosien ajan ilmaista rahaa.

Jorma Perander on eläkkeellä oleva Rautaruukin energia-asiantuntija. Hän työskenteli viimeksi teräskonsernin energiatehokkuudesta vastaavana päällikkönä.