Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Heinäpään stadion: Miksi Hei­nä­pään sta­dio­nis­ta tehtyjä va­li­tuk­sia ei kä­si­tel­lä heti?

Historia: Oulu onkin sa­vo­lais­ten kau­pun­ki

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Eme­ri­tus­paa­vi Be­ne­dic­tus on kuollut – "Ju­ma­lan rott­wei­ler" tun­net­tiin kii­vaa­na kon­ser­va­tii­vis­ten arvojen puo­lus­ta­ja­na

-


Emerituspaavi Benedictus on kuollut 95-vuotiaana. Vatikaani kertoi asiasta tänään aamupäivällä.

Vatikaanin mukaan Benedictus kuoli kotonaan Mater Ecclesiae -luostarissa varhain lauantaina.

Vatikaani ei kertonut tarkempaa kuolinsyytä. Paavi Franciscus kertoi jo keskiviikkona emerituspaavin olevan hyvin sairas ja pyysi ihmisiä rukoilemaan tämän puolesta.

Vatikaanin mukaan emerituspaavin ruumis on esillä Pietarinkirkossa ensi maanantaista alkaen, jotta ihmiset voivat hyvästellä hänet.

Benedictus toimi paavina vuosina 2005–2013.

Nousi paaviksi verrattain vanhana, vasta 78-vuotiaana

Paavi Benedictus XVI oli ensimmäinen paavi kuuteen vuosisataan, joka ei jatkanut virassaan kuolemaansa saakka. Hän jätti paavin tehtävät vajaa vuosikymmen sitten vedoten korkeaan ikäänsä.

– Olen tullut varmuuteen siitä, että ikääntymiseni vuoksi voimani eivät enää riitä Pietarin palveluviran hoitamiseen asianmukaisella tavalla, hän kirjoitti tuolloin ilmoituksessaan kardinaaleille.

Benedictus oli vanhin paaviksi noussut sitten vuoden 1730. Hän nousi paaviksi vasta 78-vuotiaana eikä omien sanojensa mukaan olisi koskaan edes halunnut tehtävään.

Benedictus jää historiaan vanhimpana paavina katolisen kirkon historiassa. Benedictus otti ikäpresidentin tittelin vuonna 2020 paavi Leolta, joka kuoli vuonna 1903. Leo oli kuollessaan 93 vuotta, neljä kuukautta ja kolme päivää vanha.

Toimi pitkään Vatikaanin johtavana teologina

Benedictus, oikealta nimeltään Joseph Alois Ratzinger, syntyi Saksan Baijerissa vuonna 1927. Hän oli toisen maailmansodan aikana natsien nuorisojärjestön Hitlerjugendin jäsen kuten suurin osa ikäisistään saksalaisista.

Sodan jälkeen Ratzinger opiskeli pappisseminaarissa, ja hänet vihittiin papiksi yhdessä veljensä kanssa vuonna 1952. Münchenin arkkipiispaksi Ratzinger valittiin vuonna 1977. Muutamaa kuukautta myöhemmin silloinen paavi Paavali VI nimitti hänet kardinaaliksi.

Ennen valintaansa paaviksi Ratzinger toimi pitkään Vatikaanin johtavana teologina. Kiivaana konservatiivisten arvojen puolustajana hän sai tuolloin lempinimen "Jumalan rottweiler".

Eli viimeiset elinvuotensa tutuilla kulmilla Vatikaanin alueella

Jätettyään tehtävänsä paavina Benedictusta varten entisöitiin luostari Mater Ecclesiae, joka oli aiemmin kahdeksan nunnan kotina. Emerituspaavi ja paavi Franciscus asuivatkin vain kivenheiton päässä toisistaan.

Virkansa jätettyään Benedictus sanoi haluavansa "vetäytyä rukouksiin" ja viettävänsä jäljellä olevat päivänsä piilossa maailmalta.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 13.01.