EM-tur­nauk­sen siirto myl­ler­si jal­ka­pal­lo­ka­len­te­rin – Ko­ti­maan jal­ka­pal­los­sa ko­ro­na­vi­rus on armoton isku monille seu­roil­le

Koronavirus ja sen takia vuodella siirretty miesten EM-lopputurnaus rouhivat kansainvälistä jalkapallokalenteria pariksi vuodeksi uusiksi.

Ykkösprioriteetti on, että epidemia saadaan pysäytettyä ja voimme auttaa riskiryhmään kuuluvia omilla toimillamme, päävalmentaja Markku Kanerva sanoi keskiviikkona. Arkistokuva.
Ykkösprioriteetti on, että epidemia saadaan pysäytettyä ja voimme auttaa riskiryhmään kuuluvia omilla toimillamme, päävalmentaja Markku Kanerva sanoi keskiviikkona. Arkistokuva.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Koronavirus ja sen takia vuodella siirretty miesten EM-lopputurnaus rouhivat kansainvälistä jalkapallokalenteria pariksi vuodeksi uusiksi.

Vaikutukset ovat merkittäviä myös Suomen miesten ja naisten maajoukkueille. Euroopan jalkapalloliitto Uefa ilmoitti tiistaina, että miesten EM-turnaus pelataan tulevan kesän sijaan vuoden päästä kesällä.

Samalla kesälle 2021 kaavaillut naisten EM-lopputurnaus ja alle 21-vuotiaiden miesten EM-kisat siirtyvät ajankohtiin, joita ei ole vielä vahvistettu.

Miesten EM-kisoihin edenneen Suomen päävalmentaja Markku Kanerva pitää lopputurnauksen siirtoa oikeana päätöksenä.

–  Ykkösprioriteetti on, että epidemia saadaan pysäytettyä ja voimme auttaa riskiryhmään kuuluvia omilla toimillamme, Kanerva sanoi keskiviikkona Palloliiton järjestämässä etätiedotustilaisuudessa.

Suomen oli määrä pelata maaliskuun lopussa vieraissa Puolaa ja Ranskaa vastaan. Kyseisiä otteluita ei pelata tuolloin.

Kesäkuun ohjelmassa ovat olleet vierasottelu Ruotsia ja kotipeli Viroa vastaan.

Vielä ei ole tiedossa, siirtyvätkö maaliskuun pelit kesäkuulle ja kesäkuun ottelut myöhemmäksi vai pyritäänkö ne asettelemaan jotenkin toisin.

–  Todennäköisesti joudumme jotain perumaan, mutta se on vielä spekulaatiota, Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande sanoi.

Myös Suomen naisten EM-karsintojen kotipeli Portugalia vastaan siirtyy huhtikuulta myöhemmäksi. Tällä hetkellä ei ole tietoa, koska ottelu pelataan.

Suomen naisilla olisi heti siirtyvän Portugali-ottelun jälkeen vieraskamppailu Kyprosta vastaan, joten kysymysmerkkejä riittää.

Casagrande uskoo, että miesten ja naisten ottelukalentereiden ongelmiin tulee vastauksia parin viikon sisällä.

Mitä tekevät suursarjat?

Kansojen liigan finaalit siirtyvät ensi vuodelta myöhempään ajankohtaan. Nykyisen Kansojen liigan pudotuspelit, jotka ovat samalla EM-jatkokarsintaa, pelattaneen kesäkuussa.

–  Tämä sekoittaa kansainvälistä kalenteria aika paljon seuraavaksi kahdeksi vuodeksi. Koossa on työryhmä, joka tekee erilaisia skenaarioita, Casagrande kertoi viitaten miesten EM-kisojen siirtoon.

Valmistautumista tulevaan vaikeuttaa epätietoisuus koronaviruksen leviämisestä.

–  Kukaan ei tiedä, onko tilanne Euroopassa ohi kahdessa viikossa, kahdessa kuukaudessa vai puolen vuoden päästä, Casagrande sanoi.

Oma lukunsa ovat suuret kansalliset sarjat ja Mestarien liiga sekä Eurooppa-liiga, jotka ovat keskeytyksissä.

EM-kisojen siirron myötä sarjakausia pyrittäneen venyttämään kesään, jos koronavirustilanne sen sallii.

Seurat joutuvat ahtaalle

Markku Kanerva näkee EM-kisojen siirrossa myös hyvää.

Nyt joukkueella on enemmän valmistautumisaikaa, uusille kasvoille saattaa avautua näytönpaikkoja ja kovia pelejä tulee enemmän ennen turnausta.

–  Syksyllä alkavilla Nations Leaguen (Kansojen liigan) peleillä on nyt entistä suurempi painoarvo, Kanerva sanoi.

Kotimaan jalkapallossa koronavirus on armoton isku monille seuroille, joista osalla on jo valmiiksi rahasta tiukkaa.

–  Meidän täytyy olla liittona vahvoja ja tehokkaita, jotta pystymme auttamaan mahdollisimman paljon, Casagrande sanoi ja toivoi tukea opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Esimerkiksi kotimaan miesten liiga alkaa vasta kesäkuussa, jolloin Huuhkajien on tarkoitus pelata maaotteluitaan.

–  Voi olla, että tietyt kansalliset liigat saavat vapauksia asetella otteluitaan myös Uefan pelipäiville, Casagrande arveli.