Säästötoimet: Mitä ti­loil­le käy, kun il­mas­toin­ti sul­je­taan yöksi? Ky­syim­me oleel­li­sia ky­sy­myk­siä Oulun sääs­tö­toi­mis­ta

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Pääkirjoitus
Tilaajille

Elin­kei­no­elä­mä kiit­tää, ay-lii­ke moittii – työ­elä­mä­la­kien uu­dis­tus ai­heut­taa kovan kap­la­kan

Politiikan syksy on kuumenemassa, kun Petteri Orpon (kok.) hallitus tuo työelämän uudistukset ja sosiaaliturvan leikkauslistat eduskuntaan. Kahtiajaosta kertoo, että työntekijäpuoli moittii esityksiä ja elinkeinoelämä kannattaa.

SAK järjesti hallituksen suunnitteleman aktiivimallin vastaisen mielenosoituksen helmikuussa 2018.
SAK järjesti hallituksen suunnitteleman aktiivimallin vastaisen mielenosoituksen helmikuussa 2018.
Kuva: Joel Maisalmi

Työmarkkinasyksyä leimaavat myrskyn merkit, vaikka merkittäviä työehtosopimuksia ei liiemmälti auki olekaan.

Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK on kertonut nostavansa valmiuttaan, mikä järjestökielellä tarkoittaa kenttäväen koontia tarpeen vaatiessa osoittamaan mieltään Petteri Orpon (kok.) hallituksen suunnittelemia työelämäuudistuksia vastaan. Neljän puolueen hallitus valmistautuu panemaan ohjelmaansa täytäntöön, eikä se tapahdu ilman työntekijäpuolen kovasanaisia protesteja.

Vastakkainasettelulle on hallitusohjelmassa sytykkeitä. Tarjolla on suoranaisia mullistuksia nykyiseen työelämälainsäädäntöön sekä leikkauksia useisiin etuisuuksiin.

Työntekijäjärjestöjen näkökulmasta hallitusohjelma kajoaa moniin käytänteisiin, joihin työelämässä on vuosikymmenet totuttu.

Orpon paperissa kipeintä tekevät työntekijän irtisanomisen helpottaminen, määräaikaisten sopimusten perusteiden vähentäminen ja lakko-oikeuden rajoittaminen. Päälle tulee vielä vientialojen sopimuksiin rajoittuva palkkakatto. Rimpsu on pitkä, ja eri uudistukset tulevat läpi mennessään muokkaamaan niin työelämää, myöhempiä tes-sopimuksia kuin työlainsäädäntöä perustavanlaatuisesti.

Kahtiajaosta kertoo, että elinkeinoelämä ja työnantajaliitot ottavat uudistukset mielellään vastaan.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.