Tulipalot: Oulun Top­pi­las­sa syttyi aa­mu­yöl­lä kolmas ta­hal­laan sy­ty­te­tyk­si epäilty palo

Koulut: Oulun ainoa kak­si­kie­li­nen enk­ku­luok­ka pyörii Poh­jois-Ri­ta­har­jus­sa

Ihmiset: Hai­luo­to­lai­sel­la Juha Topilla on tai­to­ja, joiden vuoksi elo­ku­va­tuo­tan­not soit­ta­vat hänelle

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Elekt­ro­ni­sen mu­sii­kin rocks­ta­ra Xtrul­lor on ko­toi­sin Haa­pa­ve­del­tä – "Suurs­pek­taak­ke­li on se, mitä haen"

22-vuotias musiikkitaituri nimeltä Xtrullor kulkee täysin omia teitään. Haapavedeltä lähtöisin olevan Tuukka Veikkolan kulkema polku alkoi vuosia sitten.

Tuukka Veikkola säveltää uuden kappaleen kuukauden, kahden välein. Viimeisimmän biisinsä hän on julkaissut Youtubessa reilu viikko sitten. Ihmisiä kiinnostaa Tuukka Veikkolan mukaan sellainen, mitä ei ole ennen tehty. Hän haluaa yhdistää elektroniseen musiikkiin orkesterimaisuutta ja akustisuutta.
Tuukka Veikkola säveltää uuden kappaleen kuukauden, kahden välein. Viimeisimmän biisinsä hän on julkaissut Youtubessa reilu viikko sitten.
Tuukka Veikkola säveltää uuden kappaleen kuukauden, kahden välein. Viimeisimmän biisinsä hän on julkaissut Youtubessa reilu viikko sitten.
Kuva: Laura Seppä

22-vuotias musiikkitaituri nimeltä Xtrullor kulkee täysin omia teitään. Haapavedeltä lähtöisin olevan Tuukka Veikkolan kulkema polku alkoi vuosia sitten. 

Elektronisen musiikin rockstara aloitti viulunsoiton Jokilaaksojen musiikkiopistossa seitsenvuotiaana. Heittäytyi kansanmusiikkibändeihin. Soitti orkestereissa.

Elektronisen musiikin maailma aukeni Tapio Lappalaisen pitämillä musiikkiteknologian tunneilla. Pöydälle oli rakennettu työpiste kiipparista ja tietokoneesta. Oppilaat päästettiin irti.

-Siinä sai tehdä, mitä halusi, Veikkola muistelee.

Hän on tehnyt juuri sitä. Aivan eri tavalla kuin kukaan muu. Tuloksena on esimerkiksi liki 62 000 seuraajan alati kasvava joukko Youtubessa. Enimmillään Veikkolan biiseille on kertynyt lähes puoli miljoonaa kuuntelua.

-Olen päässyt tekemään oikeasti just sitä, mistä tykkään, hän hehkuttaa.

Musiikki poikii sieltä täältä myös rahaa. Tällä hetkellä Veikkola säveltää musiikkia peliin, jonka ideana on kehitellä pelejä.

-Sinne tausta-ambienssia niin, että pystyy keskittymään. Siitä voisin puhua vaikka kuinka pitkään, että mikä antaa musiikkiin sellaisen fiiliksen, Veikkola toteaa.

Ihmisiä kiinnostaa Tuukka Veikkolan mukaan sellainen, mitä ei ole ennen tehty. Hän haluaa yhdistää elektroniseen musiikkiin orkesterimaisuutta ja akustisuutta.
Ihmisiä kiinnostaa Tuukka Veikkolan mukaan sellainen, mitä ei ole ennen tehty. Hän haluaa yhdistää elektroniseen musiikkiin orkesterimaisuutta ja akustisuutta.
Kuva: Laura Seppä

Visioita riittää. Elektronista musiikkia soitetaan usein esimerkiksi klubeilla tai festareilla. Veikkola haluaa tehdä erilaisia temppuja.

-Tämän voi oikeasti nähdä taidemuotona. Haluan tehdä sellaista musiikkia, mitä haluan itse kuunnella. Tuoda musiikin ulos klubeilta. Haluan siihen mukaan oikean orkesterin, kapellimestarin ja kaikki. Suurspektaakkeli on se, mitä haen, Veikkola paljastaa.
Sellaista ei ole koskaan tehty. Missään. Uusi ja erilainen ote on juuri se asia, millä elektronisen musiikin maailmassa voi lyödä itsensä läpi.

"Tärkeintä on uskaltaa olla ainutlaatuinen"

-Ennen puhuttiin levytyksistä. Nykyään on esimerkiksi Youtubessa isoja kanavia, joille pääsy tarkoittaa elektronisen musiikin tuottajalle sitä, että sinusta tulee rockstara. Olen viimein päässyt isompien tekijöiden pariin. Olen tosi tyytyväinen, Veikkola toteaa.

Omaa tietään etsiville hänellä on antaa muutama hyvä neuvo. Tärkeintä on uskaltaa olla ainutlaatuinen ja tehdä jotakin erilaista.

-Se ilmeisesti kiinnostaa ihmisiä tosi paljon. Katso, mitä on tehty, ja mitä ei ole tehty. Kannattaa tehdä sellaista, mitä ihmiset eivät ole ennen kuulleet. Sen kautta saa oman fokusryhmän, kaivertaa uuden kolon, ja ihmiset rupeavat seuraamaan, Veikkola vinkkaa.

Hän ei ole markkinoinut musiikkiaan millään tavalla. Kuulijat ovat itse löytäneet tiensä sen ääreen ja levittäneet sitä edelleen. Se vaatii tekijältä tietoa ja taitoa ja Veikkolan mukaan myös hieman onnea.

Muutto Yhdysvaltoihin toiveissa

Tuukka Veikkola on 22-vuotias elektronisen musiikin tekijä.

Kotoisin Haapavedeltä. Opiskelee Tampereella musiikkiteknologiaa. Suunnittelee muuttoa Yhdysvaltoihin.

Käyttää julkaisualustoilla nimimerkkiä Xtrullor.

Tekee musiikkia Newgrounds-, Soundcloud-, ja Youtube-sivustoille sekä esimerkiksi peleihin.

Tulollaan on myös täysin uusi julkaisualusta, Alchemyst Records. Veikkolaa kysyi mukaan eräs sen tuottaja, Veikkolan idoli, nimimerkki Au5, joka on suuri vaikuttaja alalla. Alusta on käynnistymässä vuoden sisällä.

Veikkola haluaa tuoda elektroniseen musiikkiin orkesterimaista otetta ja akustisuutta. Näkee elektronisen musiikin yhtenä taiteen muotona.