Elekt­ro­nii­kan ja rau­ta­kau­pan myynti kasvoi ko­ro­na­ke­vään aikana, vaa­te­kau­pat me­net­ti­vät yli puolet lii­ke­vaih­dos­taan – Kaupan liitto huo­lis­saan ko­ti­mai­sen eri­kois­kau­pan kil­pai­lu­ky­vys­tä

Koronakriisi on kohdellut pahasti erikois- ja käyttötavarakaupan aloja. Maalis-toukokuussa vaate- ja kenkäkauppojen liikevaihdosta hävisi yli puolet verrattuna samaan aikaan viime vuonna. Kuvituskuva.
Koronakriisi on kohdellut pahasti erikois- ja käyttötavarakaupan aloja. Maalis-toukokuussa vaate- ja kenkäkauppojen liikevaihdosta hävisi yli puolet verrattuna samaan aikaan viime vuonna. Kuvituskuva.
Kuva: Annika Ollanketo

Koronakriisi kasvatti elektroniikan, rautakaupan ja päivittäistavaroiden myyntiä jopa ennätysmäisesti, mutta monet erikoiskaupan alat kärsivät, kertoo Kaupan liitto. 

Kaupan alan edunvalvontajärjestön ennakkotietojen mukaan kesä- ja heinäkuu olivat erittäin vahvoja myyntikuukausia käyttötavarakaupan yrityksissä. Elo-syyskuussa myynnin uskotaan saavan piristysruiskeen veronpalautuksista.

Koronakriisi on kohdellut pahasti etenkin palveluita ja erikois- ja käyttötavarakaupan aloja. Maalis-toukokuussa vaate- ja kenkäkauppojen liikevaihdosta hävisi yli puolet verrattuna samaan aikaan viime vuonna, optikkojen liikevaihdosta lähes puolet, kultasepänliikkeiltä vajaa kolmasosa ja kirjakaupoilta neljäsosa. 

Kaupan liitto ilmaisee julkaisemassaan tiedotteessa olevansa huolissaan yritysten toipumisesta tällaisista luvuista. Liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja on huolissaan investointien lykkäämisen vaikutuksista kotimaisen erikoiskaupan tehokkuuteen ja kilpailukykyyn kansainvälisillä markkinoilla. 

– Etenkin digitalisaatioinvestoinneilla on suuri merkitys erikoiskaupan kilpailuedellytyksille, ja on todella vahingollista, jos niitä ei nyt pystytä tekemään, Kurjenoja toteaa.

Kaupan liitto ennustaa vähittäiskaupan kasvavan 2,5 prosentin verran vuoden 2020 aikana, mutta arvioi, että koronaviruksen mahdollinen toinen aalto voi pahimmillaan puolittaa kasvun. 

Liiton mukaan työpaikkojen häviäminen vähittäiskaupassa on kiihtynyt. Mahdollisen toisen aallon pelätään nopeuttavan työpaikkojen häviämistä entisestään.