Mainos

Elä­myk­sel­li­ses­sä pi­ha­maail­mas­sa voi is­tah­taa lau­teil­le, kavuta po­re­al­taa­seen ja kuun­nel­la suih­ku­läh­teen solinaa

K-Rauta Äimaraution pihamaailma on niin inspiroiva, että sinne voisi jäädä fiilistelemään pidemmäksi aikaa.
K-Rauta Äimaraution pihamaailma on niin inspiroiva, että sinne voisi jäädä fiilistelemään pidemmäksi aikaa.

Kauppias Tuomas Pajala sai pari vuotta sitten vallankumouksellisen idean: mitä jos rautakaupan pihaosasto olisikin niin inspiroiva, että sinne voisi jäädä fiilistelemään pidemmäksi aikaa?

– Rautakauppojen ongelmana on perinteisesti ollut se, ettei asiakas näe valmiita kokonaisuuksia missään. Terassilaudan mallikappaleesta on vaikea päätellä, miltä valmis terassi näyttää, Pajala sanoo.

Niinpä K-Rauta Äimärautioon ryhdyttiin puuhaamaan aivan uudentyyppistä pihamaailmaa. Pajala ammensi siihen ideoita koluamalla Keski-Euroopan myymälöitä, joissa on jo satsattu näyttäviin esillepanoihin ja elämyksellisyyteen.

Suomessa vastaavia toteutuksia on nähty lähinnä huonekaluliikkeissä ja messuosastoilla.

Pohjois-Suomen suurimmalla grilliosastolla on kävijöitä kiinnostanut tänä keväänä erityisesti hiiligrillit.
Pohjois-Suomen suurimmalla grilliosastolla on kävijöitä kiinnostanut tänä keväänä erityisesti hiiligrillit.

Pohjois-Suomen suurin grilliosasto

Tavoitteena oli tuoda kaupan sisään kotipihan tunnelma ja rutkasti sellaisia toteutuksia, joista riittäisi ammennettavaa oman pihan tai parvekkeen ideointiin. Osaston rakentaminen alkoi vuonna 2019, eikä Pajala uskalla laskea, kuinka monta työtuntia sen tekemiseen on vierähtänyt.

Koettavaa löytyy joka lähtöön: tunnelmallinen pihasauna houkuttelee kurkistamaan sisään ja pergolan alle sijoitettu terassiryhmä istahtamaan alas. Esillä on myös muutamia suihkulähteitä, joiden solinaa moni pysähtyy kuuntelemaan.

Syksyllä kokonaisuus koristellaan näyttävästi kausivaloilla, ja loppuvuodesta siitä kehkeytyy jouluinen keidas. Kokonaisuuden täydentää vehreyttä tulviva Viherpiha ja Pohjois-Suomen suurin grilliosasto. Tänä keväänä erityisesti hiiligrillit ovat kiinnostaneet kävijöitä.

K-Rauta Äimäraution pihamaailmassa on paljon toteutuksia, joista voi ammentaa oman pihan tai parvekkeen ideointiin.
K-Rauta Äimäraution pihamaailmassa on paljon toteutuksia, joista voi ammentaa oman pihan tai parvekkeen ideointiin.

Kapua sisään porealtaaseen

Valmis kokonaisuus on kirvoittanut asiakkailta paljon kiittävää palautetta. Moni on myös muuttanut suunnitelmiaan nähtyään, miten hyvältä jokin toteutus tai materiaali näyttää luonnossa.

– Leveä terassilankku on alkanut myydä kuin häkä, kun asiakkaat näkevät, miten mielettömän hieno siitä tulee valmiina.

Yksi myymälän eduista on se, että mittasuhteiden hahmottaminen on helppoa. Kun sohvaryhmän ja terassiin upotetun ulkoporealtaan näkee aidon oloisessa ympäristössä, on helppo hahmottaa, miten se istuisi omalle pihalle. Kaikkea saa ja myös kannattaa myös kokeilla.

– Jos vaikkapa ulkoporealtaan koko mietityttää, kannustan kapuamaan sisään perheen kera ja testaamaan, mahtuuko koko porukka olemaan mukavasti.

Parvekkeen omistajiakaan ei ole unohdettu: pienet istuskeluryhmät on laitettu esille niin, että kävijän on helppo nähdä, miten ne istuisivat kotiparvekkeelle. Tarjolla on myös liuta pienkasvihuoneita ja muita kompakteja kasvatusratkaisuja.

Esillä on myös muutamia suihkulähteitä, joiden solinaa moni pysähtyy kuuntelemaan.
Esillä on myös muutamia suihkulähteitä, joiden solinaa moni pysähtyy kuuntelemaan.

Näitä suomalaiset himoitsevat nyt

Kauppias Tuomas Pajala listasi viisi hittituotetta puutarhaan ja parvekkeelle.

1. Vesiaiheet. Erityisen suosittuja ovat kompaktit suihkulähteet, joissa allas on valmiina eikä kiinteää asennusta tarvita. Rentouttavasti pulputtavan suihkulähteen voi laittaa terassin nurkkaan tai jopa parvekkeelle.

2. Suuret kukkaruukut. Näyttäviin ruukkuihin voi tehdä isojakin asetelmia. Niitä voi myös yhdistää pienempien mallien kanssa niin, että syntyy viehättävä ruukkupuutarha.

3. Komposiittiterassit. Helppohoitoisen ja näppärästi asennettavan komposiitin suosio kasvaa vuosi vuodelta.

4. Hyönteishotellit. Aikaisempina vuosina hyönteishotellit ovat olleet kompakteja, mutta nyt koko on kasvamaan päin. Jopa puolen metrin korkuiset hotellit ovat näyttävä yksityiskohta puutarhassa ja tietysti myös hyönteisten mieleen.

5. Näyttävät koristeet. Flamingoja, riikinkukkoja, sammakoita… Suomalaiset suosivat neutraaleja värejä pihakalusteissa, mutta puutarhakoristeilla halutaan räväyttää. Mitä värikkäämpi koriste, sitä todennäköisemmin se myydään loppuun nopeasti.