Kaupat: Yk­si­näi­nen hal­pa­kaup­pa pyörii ket­ju­jen pu­ris­tuk­ses­sa Hau­ki­pu­taal­la

Eläimet: Lau­ha-lam­mas ilah­dut­taa asuk­kai­ta ou­lu­lai­ses­sa hoi­va­ko­dis­sa

Jääkiekko: Jesse Pul­ju­jär­vi pes­tat­tiin tes­ti­so­pi­muk­sel­la NHL-seu­raan

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

EKP pitää oh­jaus­kor­kon­sa odo­te­tus­ti en­nal­laan

"Euroalueen sisäiset hintapaineet ovat edelleen voimakkaita. Inflaatio hidastui kuitenkin tuntuvasti syyskuussa."

Helsinki
Korkopäätöksillä on vaikutuksia muun muassa asuntolainoihin.
Korkopäätöksillä on vaikutuksia muun muassa asuntolainoihin.
Kuva: Mauri Ratilainen

Euroopan keskuspankki on päättänyt pitää ohjauskorkonsa ennallaan. EKP kertoi torstaina, että talletuskorko on edelleen 4,00 prosenttia.

Päätös on ennakkoarvioiden mukainen. Talletuskorko nousi neljään prosenttiin syyskuussa, ja se on korkein taso euroalueen historiassa.

Perusrahoitusoperaatioiden korko on EKP:n mukaan yhä 4,50 prosenttia ja maksuvalmiusluoton korko 4,75 prosenttia.

EKP kertoo myös, että keskipitkän aikavälin inflaationäkymät ovat tuoreimpien tietojen perusteella kutakuinkin sen aiemman arvion mukaiset.

– Inflaation odotetaan yhä pysyvän liian nopeana liian pitkään, ja euroalueen sisäiset hintapaineet ovat edelleen voimakkaita. Inflaatio hidastui kuitenkin tuntuvasti syyskuussa, mikä johtui osin myös voimakkaista vertailuajankohdan vaikutuksista, ja pohjainflaatiokin on useimpien mittareiden mukaan jatkanut vaimentumistaan, keskuspankki kuvailee tiedotteessaan.

Ennen tämänpäiväistä päätöstä EKP on kiristänyt rahapolitiikkaa kymmenen kertaa peräkkäin. Keskuspankki arvioikin, että aiempien koronnostojen vaikutus välittyy rahoitusoloihin edelleen voimakkaasti. Tämä taas vaimentaa kysyntää yhä enemmän ja auttaa siten hidastamaan inflaatiota.

– EKP:n neuvosto pyrkii määrätietoisesti varmistamaan, että keskipitkän aikavälin inflaatiovauhti palautuu kohtuullisessa ajassa kahden prosentin tavoitteen mukaiseksi. EKP:n neuvosto katsoo tämänhetkisen arvionsa perusteella EKP:n ohjauskorkojen olevan tasolla, jota riittävän pitkään ylläpitämällä edesautetaan tuntuvasti tämän päämäärän saavuttamista, keskuspankki sanoo.