EK: Teol­li­suus­lii­ton, Pa­pe­ri­lii­ton ja Pron mah­dol­li­sis­ta la­kois­ta jopa 600 mil­joo­nan lovi BKT:hen

Teollisuusliitto, Paperiliitto sekä Ammattiliitto Pro ovat julistaneet lakonuhan eri aloille 27. tammikuuta alkaen.

EK:n pääekonomisti Penna Urrila sanoo, että lakoista olisi pitkäkestoiset vaikutukset.
EK:n pääekonomisti Penna Urrila sanoo, että lakoista olisi pitkäkestoiset vaikutukset.
Kuva: Vesa Joensuu

Teollisuusliitto, Paperiliitto sekä Ammattiliitto Pro ovat julistaneet lakonuhan eri aloille 27. tammikuuta alkaen. Toteutuessaan lakot kestäisivät kaksi viikkoa.

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) on arvioi, että ilmoitetut työtaistelut alentaisivat BKT:tä jopa 500–600 miljoonaa euroa. Liikevaihdolla mitattuna menetys olisi paljon suurempi, EK:n mukaan jopa 1,5–2 miljardia euroa.

EK:n laskelmassa on otettu huomioon työtaisteluiden kerrannaisvaikutukset muille toimialoille, mutta ei pitkän aikavälin vaikutuksia esimerkiksi asiakassuhteisiin ja Suomen asemaan investointikohteena.

– Näin laajoilla ja pitkäkestoisilla työtaisteluilla on väistämättä merkittäviä vaikutuksia paitsi tuotantoon myös verotuloihin. Jos lakot toteutuvat täysimääräisinä, verotulot voisivat laskennallisesti vähentyä noin 200 miljoonaa euroa, EK:n pääekonomisti Penna Urrila toteaa.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen mukaan Suomen kustannuskilpailukyky oli heikentynyt yli 10 prosenttia vuosina 2005–2015. Edellisen hallituksen aikana laadittu kilpailukykysopimus oli Häkämiehen mukaan rakenteellinen korjaus tähän. Sopimuksen jälkeisinä vuosina talous ja työllisyys kääntyi vahvaan kasvuun.

– Yritykset kärsivät pelkästään lakon uhasta. Toteutuessaan tämä massiivinen ja pitkäkestoinen lakko olisi jo toinen lyhyen ajan sisällä. Joulukuisen kolmen päivän lakon vaikutukset olivat jo noin 200 miljoonaa euroa. Tämä lakko leikkaisi myös julkisen sektorin verotuloja ja siten heikentäisi hyvinvointipalvelujen rahoitusta, Häkämies sanoo.

Häkämiehen mukaan lakon estämiseksi on tehtävä kaikki mahdollinen.

– Kiky-työajan pidennys sovittiin pysyväksi ja sellaisena sen tulee säilyä, hän kommentoi.

Teknologiateollisuus kertoi maanantaina, että sen jäsenyritykset aikoo keskeyttää Ammattiliitto Pron jäsenmaksujen perinnän ja tulouttamisen lakonuhan vuoksi.