"Eid mu­ba­rak!" mus­li­mit toi­vot­ta­vat nyt, mutta miten ter­veh­dyk­seen tulisi vas­ta­ta?

Rohkeasti samoilla sanoilla, kertoo tutkija Nafisa Yeasmin. Hän vakuuttaa ettei juhlatoivotusta ole varattu vain muslimeille.

Mekkaan kerääntyneet muslimit aloittivat tiistaina Eid al-Adha -juhlan viettämisen kiittämällä Allahia saamistaan siunauksista.
Mekkaan kerääntyneet muslimit aloittivat tiistaina Eid al-Adha -juhlan viettämisen kiittämällä Allahia saamistaan siunauksista.
Kuva: MOHAMMED SABER

Rohkeasti samoilla sanoilla, kertoo tutkija Nafisa Yeasmin. Hän vakuuttaa ettei juhlatoivotusta ole varattu vain muslimeille.

Islamilaisen kulttuurin vuotuisista pääjuhlista toinen, Eid al-Adha, on juuri meneillään. Juhla on päätös vuotuiselle pyhiinvaellukselle Mekkaan, mutta juhlamenot ovat käynnissä Saudi-Arabian lisäksi joka puolella islamilaista maailmaa.

Kolmepäiväisen juhlan vietto käynnistyi tiistaina, ja siihen kuuluu toivotus "Eid mubarak!", joka tarkoittaa suomeksi suurin piirtein "siunattua juhlaa".

– Merkityksen voisi kääntää suunnilleen, että "kaikkea hyvää sinulle", sanoo Lapin yliopistossa maahanmuuttoa tutkiva Nafisa Yeasmin.

12 vuotta Suomessa asunut bangladeshilaistaustainen Yeasmin kertoo, että tervehdys voi vaihdella eri puolilla maailmaa. Esimerkiksi pakistanilaiset toivottavat "Khair mubarak".

– Eid mubarak ja Khair mubarak ovat luultavasti yleisimmät toivotukset, ja ne kuullessaan kaikki ymmärtävät mistä on kyse.

Toivotukset kiertävät somessa

Yeasmin toivotti tänä vuonna "Eid mubarak!" muun muassa sosiaalisessa mediassa ja työpaikallaan. Hänen mukaansa tervehdys ei ole varattu yksin muslimeille, vaan sitä voi juhlan aikana toivottaa kaikille.

Siihen voi reippaasti vastata samoilla sanoilla, hän vinkkaa suomalaisille.

– Se on vähän niin kuin hyvää joulua, hän vertaa.

Toivotukseen voi myös vastata "Khair mubarak" tai "Jazak Allah Khair", jolloin toivottaja toivoo Allahin palkitsevan toivotettavan hyvyydellään, vinkkaa brittilehti Daily Express.

Jouluun Eid al-Adha -juhla vertautuu myös siinä, että muslimit kokoontuvat ystävien ja perheen kanssa yhteen syömään juhla-ateriaa ja vaihtavat lahjoja.

Teurastus osa juhlaa

Juhlaan kuuluu keskeisesti kristittyyn maailmaan vieraampi perinne, eläinten teurastus.

Eid al-Adha liittyy profeetta Ibrahimin näkyyn, jonka jälkeen hän oli valmis uhraamaan rakkaimpansa eli poikansa. Jumala oli valmis ottamaan vastaan eläinuhrin, kun näki, että Ibrahim olisi ollut valmis uhraamaan perheenjäsenensa, Yeasmin kertoo.

– Muslimit teurastavat vuohia ja lampaita, myös kameleita, Yeasmin kertoo.

Vuoden toinen suuri juhla on Eid al-Fitr, joka on myös kolmipäiväinen ja päättää paastokuukausi ramadanin. Molempia juhlia vietetään islamilaisen kalenterin mukaan: Eid al-Adhaa vuoden viimeisenä kuukautena ja Eid al-Fitriä kymmenentenä.

Ramadan päättyi tänä vuonna reilut kaksi kuukautta sitten. Eid al-Adhaa puolestaan vietettiin viime vuonna elokuun viimeisenä päivänä.