Kesähelmi: Pe­rä­me­ren saa­ris­toon pääsee ke­sä­ret­kel­le ve­neel­lä

Onnettomuudet : Metsä Fibren Kemin bio­tuo­te­teh­taan työ­maal­la kuo­le­maan joh­ta­nut ta­pa­tur­ma

Ei vielä vitsejä ruot­sik­si

Kahden suunnan pelaaja, keskushyökkääjä, laitahyökkääjä, taklaaja, maalintekijä, blokkaaja, kiekollisesti taitava, joukkuepelaaja, alivoimaekspertti... Siis oikea monipuolisuusihme.

Mika Pyörälän lempinimi on ”Spede”, koska hän on kuulemma niin hauska mies. Toistaiseksi Pyörälän kertomat vitsi purevat kuuntelijakuntaan vain suomen kielellä.
Mika Pyörälän lempinimi on ”Spede”, koska hän on kuulemma niin hauska mies. Toistaiseksi Pyörälän kertomat vitsi purevat kuuntelijakuntaan vain suomen kielellä.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Helsinki Kahden suunnan pelaaja, keskushyökkääjä, laitahyökkääjä, taklaaja, maalintekijä, blokkaaja, kiekollisesti taitava, joukkuepelaaja, alivoimaekspertti... Siis oikea monipuolisuusihme.

Kuten saattaa, arvata, kysymyksessä on Leijonahyökkääjä Mika Pyörälä.

”Eivät nuo väittämät ihan perättömiä ole, koska olen vuosien varrella kokeillut kaikenlaista. Semmoinen minä olen. Ei mua voi oikein lokeroida mihinkään”, mies itse tuumii Leijonien päiväharjoituksen jälkeen.

Väittämät ja Pyörälän omat lausunnot saavat tukea Kari Jaloselta, joka valmensi häntä Kärpissä vuosina 2004–2007.

”Hänet voi sijoittaa ihan mihin ketjuun vain, ja aina hän täydentää sitä. Hirveän on viisas ja moderni kiekkoilija, joka reagoi paljon nopeammin kuin muut, kun kiekko menetetään vastustajalle. Siksi hän on niin hyvä”, Jalonen ihastelee.

”Hän ei tee virheitä, ja siksi käyttöä voisi löytyä KHL:stä. Moni ei tiedä, että hän on huumorijätkiä. Aina pilke silmäkulmassa ja naurattaa porukkaa”, tv-kommentaattorina MM-kisojen aikana Helsingissä toimiva Jalonen tietää.

Joko vitsit onnistuvat ruotsin kielellä, jo neljä kautta länsinaapurimme elitserienissä pelannut Mika Pyörälä?

”Ehheh, ei ei. Ei todellakaan. Kyllä mulle puhutaan ruotsia ja ymmärrän sen, mutta jos itse yritän vastata siihen, aihealue ehtii muuttua jo monta kertaa”, Pyörälä vaihtaa sujuvasti itseironian puolelle.

Päättyneellä kaudella hän oli runkosarjassa Frölunda Indiansin paras pistemies tehoin 22+18=40, mutta kausi päättyi kuitenkin pettymykseen.

”Putosimme jatkosta heti puolivälierissä lopulliselle mestarille Brynäsille, vaikka olimme viemässä sarjaa jo 7. otteluun. Mutta kokonaisuutena kausi oli ihan positiivinen.”

Hän on kiekkoillut Göteborgissa nyt kaksi vuotta, mutta tuleeko kolmatta?

”Mulla on optio ensi kaudesta, mutta ei siitä sitten enempää. Päätin, että jos saan kisapaikan, en puhu ensi kauden suunnitelmista kisojen aikana yhtään mitään.”

MM-kisoissa Pyörälä on aloittanut Leijonien nelosketjussa yhdessä Petri Kontiolan ja Antti Pihlströmin kanssa.

”Valmennusjohto odottaa meiltä energistä pelaamista ja sitä, että oma pää pitää pitää puhtaana. Mutta ei meitä ole kielletty hyökkäämästä. Meillä on sellainen ketju, että maalien tekeminenkin onnistuu”, Pyörälä taustoittaa.

Vuosi sitten Pyörälä aloitti Bratislavan kultaisen kevään nelosketjussa, mutta löysi itsensä pian ykkösketjusta Tuomo Ruudun ja Mikko Koivun rinnalta.

”Pyörälä oli ketjussa erittäin hyvä. Hän toi ketjun pelaamiseen lisää tasapainoa ja kiekollista varmuutta”, kommentoi päävalmentaja Jukka Jalonen tuolloin tuoreeltaan.

”Mitä enemmän peliaikaa, sen mukavampaa. Mitä vähemmän, sen haastavampaa se on. Mutta kaikki kelpaa”, Pyörälä kuittaa.

Kun Suomi kohtaa sunnuntaina Slovakian, tällä on esittää viivapelote, jolle on mitattu NHL:n kovin lämäri, yli 170 kilometriä tunnissa.
Olisitko valmis heittäytymään Charan laukauksen eteen?

”Ei siinä muu auta. Eikä sitä tule ajatelleeksi, kuka siellä on ampumassa”, Pyörälä painottaa.

Slovakiaa vastaan Suomi aikoo lähteä samoilla aseilla kuin avausottelussa Valko-Venäjää vastaan.

”Kovan työnteon kautta. Se pitää ottaa huomioon, että vastustajalla on nyt enemmän taitoa kuin valkovenäläisillä.”

Pyörälä elää vahvasti hengessä mukana, kun Nashville Predators käy NHL:n pudotuspeleissä kamppailua elämästä ja kuolemasta.

Pyörälän vaimo Anna on nimittäin NHL:n eliittimaalivahtien joukkoon nousseen Pekka Rinteen sisko.

”Olemme Peksin kanssa tekstailleet, ja kyselleet toistemme kuulumisia ja tunnelmia. En ole viitsinyt soitella, koska en halua häiritä häntä näin tärkeinä aikoina.”

Kun MM-kisat ovat eräänä päivänä ohi, Pyörälällä on mietittynä selvät suunnitelmat.

”Sitten huokaistaan ja levätään. Oulussa tietenkin.”