Mainos

Ei vai­ku­tus­ta pyö­rä­kaup­paan

Oulu saa tänä keväänä omat kaupunkipyöränsä.

Eniten halutaan maastopyöriä ja sähköpyörien menekki on myös kasvanut vuosi vuodelta. Näihin tarpeisiin kaupunkipyörät tuskin vastaavat, arvioidaan Pyörä-Suvalassa.
Eniten halutaan maastopyöriä ja sähköpyörien menekki on myös kasvanut vuosi vuodelta. Näihin tarpeisiin kaupunkipyörät tuskin vastaavat, arvioidaan Pyörä-Suvalassa.
Kuva: Anni Jyrinki

Oululla on vankka maine pyöräilykaupunkina ja kaupunkipyörien uskotaan lunastavan paikkansa täällä osana joukkoliikennettä.

”Pyöräkauppaan en usko tällä olevan varsinaisesti vaikutusta”, Pyörä-Suvalan kauppias Jari Suvala pohtii.

Suvalan kokemus on, että oululaiset pyöräilijät haluavat omistaa omat pyöränsä ja käyttää niitä ympäri vuoden.

”Käsittääkseni nuo kaupunkipyörät tulevat vain kesäsesonkikäyttöön”, Suvala muistelee.

Ja juuri näin onkin.

”Pyörät ovat käytössä kesäkauden”, Oulun kaupungin yhdyskuntajohtaja Matti Matinheikki kertoo.

Kaupunkipyörähankintaa Matinheikki perustelee paitsi uutena palveluna matkailijoille, myös uutena osana Oulun joukkoliikennettä.

”Pyörien käyttöhinta kautta kohden tulee olemaan noin 20 euroa ja toivottavasti tällä hinnoittelulla saamme oululaiset innostumaan pyörän vuokraamisesta.”

Ei löytynyt paikallista toimittajaa

Pyörät on tilattu Ouluun puolalaiselta Next bike -yritykseltä. Pyörätoimittaja on sama kuin Turun kaupunkipyörillä.

”Toimittaja on valittu ihan perinteisen tarjouskilpailun kautta”, Matinheikki kertoo ja harmittelee, että toki mieluusti olisivat käyttäneet suomalaista tai jopa oululaista toimittajaa, mutta sellaista ei hänen mukaansa vain löytynyt.

Pyöräilykulttuuri Oulussa joka tapauksessa kukoistaa ja vuokrattavien kaupunkipyörien menestykseen yhdyskuntalautakunnassa uskotaan vahvasti.

”Eniten täällä halutaan maastopyöriä ja sähköpyörien menekki on myös kasvanut vuosi vuodelta. Näihin tarpeisiin kaupunkipyörät tuskin vastaavat”, Jari Suvala uskoo.

Hän muistuttaa, että tässä kaupungissa pyöräillään ympäri vuoden ja tällä on toki myös suotuisia terveysvaikutuksia – ehkä niin myös tulevilla kaupunkipyörillä.

Terveellinen ja nopea tapa liikkua

”Pyöräily on erinomainen keino parantaa fyysistä ja psyykkistä kuntoa. Fyysisiä positiivisia vaikutuksia ovat hengitys- ja verenkiertoelimistön parantuminen, jalkojen lihasvoiman kasvu ja pyöräily vaikuttaa erittäin suotuisasti tasapainoon ja koordinaatioon”, terveydenhuollon ammattilainen, KivutOn – yritystä luotsaava hieroja Anneli Liimatainen summaa.

Psyykkiseen hyvinvointiin pyöräily vaikuttaa muun muassa siten, että silloin liikutaan ulkoilmassa ja ollaan riippumattomia muiden aikatauluista. Pyöräily on varsinkin kaupungeissa usein autoilua nopeampi tapa siirtyä paikasta toiseen.

”Näiden lisäksi pyöräilyä voi pitää hyvänä ekotekona, josta oman sydämen lisäksi kiittää myös luonto”, Liimatainen hoksauttaa.