Yritykset: Kemp­pai­sen ken­kä­kaup­pa Oulun kes­kus­tas­sa täyttää 100 vuotta

Teollisuus: Tältä näyttää maail­man suurin kahden puu­la­jin kui­vaus­ko­ne

Luitko jo tämän: Tältä näyt­tä­vät tu­li­pa­lon jäljet Oulun Ran­ta­ka­dul­la

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Ei tar­vet­ta vä­ri­ky­näl­le

Sanan eli Sanna Rönnbergin lauluista kuultaa eletty elämä

OULU
Sanan Haava 2.0 julkaistaan perjantaina. Kappaleessa fiittaa lisäksi oululainen Maya Paakkari. Sana nähdään tulevana lauantaina Valkeassa ja Vanhalla Paloasemalla 15. kesäkuuta.
Sanan Haava 2.0 julkaistaan perjantaina. Kappaleessa fiittaa lisäksi oululainen Maya Paakkari. Sana nähdään tulevana lauantaina Valkeassa ja Vanhalla Paloasemalla 15. kesäkuuta.
Kuva: Isabel Andersson

Kolme vuotta sitten, kun oululaisen Sanan eli Sanna Rönnbergin paras ystävä kuoli, Rönnberg teki Haava-nimisen kappaleen, jota ei pitänyt koskaan julkaista.

Lähipiirin toivomuksesta Rönnberg kuitenkin julkaisi kappaleen, mutta hänelle jäi tunne, että siitä puuttui jotain.

– Koko ajan takaraivossa oli se, että se ei ole valmis. Hirveän kauan hauduttelin sitä ja mietin yksinäni. Sanoin lopulta tuottajalleni Vesa Lappalaiselle, että haluan avata sen uudestaan, ja hän oli heti mukana. Nyt se on sellainen, millainen sen olisi pitänyt ollakin.

Uusi versio kappaleesta julkaistaan perjantaina, ja ensiesitys kuullaan lauantaina Valkeassa kello 17.

– Se jännittää, koska intro on pelkästään sellainen, että alan itkeä, kun se kuuluu.

Rönnberg on esittänyt Haavaa paljon keikoillaan, mutta koskaan sen esittäminen ei ole ollut helppoa.

– Se on aina sellainen, että saa psyykata itsensä nollasta sataan, jotta sen pystyy esittämään. Välillä on myös tullut itku. Parasta musiikissa on se, että se herättää ja välittää tunteita.

Popimpaan suuntaan

Rönnberg on tehnyt musiikkia Sana-nimellä jo teini-ikäisestä lähtien. Nykyisin hän ei kuitenkaan enää määrittele itseään räppäriksi.

– Musiikkini on nykyisin niin poppia, että miellän itseni ennemmin ihan vain artistiksi tai muusikoksi.

Yhä edelleen hän on omakustanneartisti, mutta nyt taustalla on tuottaja ja muutakin työryhmää.

Viime vuonna Rönnberg kävi myös silloisen tuplaajansa Relan kanssa X Factorissa, ja kaksikko etenikin ensimmäiseen livelähetykseen saakka.

– Siitä ei jäänyt oikein mitään käteen. Huomasimme myös Relan kanssa, että meillä oli aika paljon näkemyseroja, ja halusimme ihan eri asioita. Päätimme yhteistyön hyvässä yhteisymmärryksessä.

Rönnbergin suuri haave on edelleen, että musiikki löisi isommin läpi. Karaokejuontajana työskentelevä artisti on tehnyt töitä näyttävän show’n eteen. Sen odotetaan valmistuvan syksyksi. Tuolloin Sanan lisäksi lavalla nähdään myös DJ ja tanssijoita.

Naisen sinnikkyydestä kertoo sekin, että Rönnberg on saanut biiseihinsä nimekkäitä vierailevia artisteja kuten Aikakoneesta tutun Sanin ja Happoradion keulakuvan Aki Tykin.

Vahvat sanoitukset kumpuavat laulajan omasta elämästä.

– Ei niissä tarvitse värikynää käyttää. Valitettavasti tai onneksi. Minut on niin monessa sopassa keitetty.