Ei, en ole ko­toi­sin Kii­nas­ta enkä syö koiria! Ra­dio­do­ku­ment­ti tuo esiin ra­sis­min Suo­mes­sa

Iina Tossavaisen käsikirjoittama ja ohjaama radiodokumentti on hämmentävää kuultavaa. Siinä hän sekä Leif Hagert ja Ritwan Osman kertovat rasismista Suomessa.

Iina Tossavainen tietää omakohtaisesti, mitä tarkoittavat mikroaggressio ja rakenteissa esiintyvä rasismi.
Iina Tossavainen tietää omakohtaisesti, mitä tarkoittavat mikroaggressio ja rakenteissa esiintyvä rasismi.
Kuva: Jyrki Valkama

Radiogalleria: Pitäiskö sun vaihtaa nimes

★★★★ Iina Tossavaisen käsikirjoittama ja ohjaama radiodokumentti on hämmentävää kuultavaa. Siinä hän sekä Leif Hagert ja Ritwan Osman kertovat rasismista Suomessa.

Siitä näillä kolmella fiksulla ja sanavalmiilla nuorella on rutkasti kokemusta. He ovat saaneet tottua siihen, että ventovieraat ihmiset huutelevat heille törkeyksiä kadulla tai että heidät käännytetään pois kauppojen ovilta.

Lisäksi tuttua on myös mikroaggressio, erilaiset arkipäiväiset ja toistuvat asiat, joita valtaväestö ei välttämättä edes itse tiedosta.

Siitä on kyse esimerkiksi silloin, kun kaupassa palvellaan englanniksi tai kun ventovieraat tulevat lupaa kysymättä kokeilemaan hiuksia tai esittämään hyväntahtoisesti tökeröitä kysymyksiä.

"Kulkemisiani vahditaan, koska olen romani"

Syötsä koiria? Se on kysymys, johon Iina Tossavainen on saanut vastata kyllästymiseen asti.

– Jotkut tuntuvat olettavan, että jos olet kiinalainen, syöt myös koiria. Mutta ei, en syö koiria enkä ole kiinalainen vaan suomalainen, hän toteaa.

Leif Hagert on joutunut kokemaan, miten ympäristö määrittelee hänet tietyllä tavalla. Puhelinkeskusteluissa se tapahtuu viimeistään siinä vaiheessa, kun hän sanoo nimensä.

– Kun elämässä on meneillään jotain raskaampaa, välttelen uusia kauppoja tai ravintoloita. En tarvitse enää sitä kokemusta, että minua syrjitään tai kulkemistani vahditaan, koska olen romani, hän sanoo.

Yle Radio 1 klo 18.00