Sää: Hel­le­ra­ja pau­kah­ti rikki Oulussa

Kolumni: "Mie­les­tä­ni ty­pe­rin­tä, mitä toi­mit­ta­ja voi tehdä on kir­joit­taa it­ses­tään"

Tilaajille

"Ehkä voi­sim­me ajan mittaan luopua kak­ko­sau­tos­ta" – Tyr­nä­vä­läi­ses­sä Kestin per­hees­sä pun­ni­taan isoja ja pieniä va­lin­to­ja

Joukko tyrnäväläisperheitä kokeilee kuukauden ajan, mitä vaikutuksia arjen valinnoilla on kotitalouden hiilijalanjäljen pienentämiseen. Kokeiluun lähti mukaan myös Riikka Kestin perhe.

Tyrnävä
Miten pienentää kotitalouden hiilijalanjälkeä? Tyrnäväläinen Riikka Kesti pohtii heidän perheelleen sopivinta vaihtoehtoa.
Miten pienentää kotitalouden hiilijalanjälkeä? Tyrnäväläinen Riikka Kesti pohtii heidän perheelleen sopivinta vaihtoehtoa.
Kuva: Heli Rintala

Riikka Kestin edessä pöydällä on erivärisiä ja -kokoisia lappuja. Niihin on listattu monenlaisia arjen tekoja, jotka vähentävät kotitalouden hiilijalanjälkeä. Korvaan auton käytön julkisilla liikennevälineillä. Muutan A-energialuokan puutaloon. Vaihdan sähköautoon. Kävelen lyhyet matkat lihasvoimin. Ja niin edelleen.

Kesti selaa lappuja, valitsee sopivimmat ja sijoittaa niitä aikajanalle, joka päättyy vuoteen 2030. Tavoitteena on, että tuolloin hänen perheensä hiilijalanjälki olisi pienentynyt 2,5 hiiliekvivalenttitonniin vuodessa per henkilö. Tätä ennen Kesti on tehnyt hiilijalanjälkitestin. Laajan kyselyn tulos yllätti hänet, sillä nelihenkisen tyrnäväläisperheen hiilijalanjälki on 5,3 hiiliekvivalenttitonnia vuodessa per henkilö. Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki on liki kaksinkertainen.