Luitko jo tämän: Suo­ma­lais­sa­tel­liit­ti pal­jas­ti kym­me­niä ve­nä­läis­ten asemia Uk­rai­nan sodassa

Pääkirjoitus : Oulun kau­pun­gin­joh­ta­ja­haun saldo on nolo

Edus­kun­nan kans­lia­toi­mi­kun­ta käyn­nis­ti pro­ses­sin VTV:n pää­joh­ta­ja Yli-Vii­ka­rin pi­dät­tä­mi­sek­si virasta

Helsinki
Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtaja Tytti Yli-Viikari. Arkistokuva.
Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtaja Tytti Yli-Viikari. Arkistokuva.
Kuva: Ratilainen Mauri

Eduskunnan kansliatoimikunta on päättänyt aloittaa Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin virasta pidättämistä koskevan prosessin.

Puhemies Anu Vehviläisen (kesk.) mukaan Yli-Viikarille on varattava riittävä aika oman vastineensa valmistelulle.

Perusteluna mahdolliselle hyllytykselle on poliisin käynnissä oleva esitutkinta. Vehviläinen kuitenkin nosti esille myös tiedotusvälineissä viime kuukausina käsitellyt tiedot Yli-Viikarin rahankäytöstä ja muusta toiminnasta viraston johdossa.

Vehviläisen mukaan pääjohtajan toiminta on heikentänyt merkittävästi VTV:n uskottavuutta julkisten varojen ylimpänä valvojana.

– Ajattelen niin, että tämä olisi etu virastolle ja viraston uskottavuudelle, että pääjohtaja pidättäytyisi virkatehtävien hoitamisesta esitutkinnan aikana, Vehviläinen sanoi.

Yli-Viikari on tavannut alkuviikolla eduskunnan puhemiehistöä ja kansliatoimikuntaa. Kyse on Vehviläisen mukaan ollut epävirallisista keskusteluista, joiden sisältöä hän ei tarkemmin halunnut avata tiedotustilaisuudessa.

Vehviläinen kuitenkin sanoi, että Yli-Viikarin antamat selvitykset eivät ole tyydyttäneet häntä itseään ja siksi hän kokee perustelluksi, että prosessi etenee.

Eduskunnan puhemiehistö esitti maanantaina Yli-Viikarin pidättämistä virasta esitutkinnan ajaksi. Asiasta tekee päätöksen eduskunnan kansliatoimikunta, jonka seuraava kokous on 8. huhtikuuta. Vehviläisen mukaan aikaisintaan tuolloin tehtäisiin päätös, pidätetäänkö Yli-Viikari virasta vai ei.

Eduskunnan pääsihteerin Maija-Leena Paavolan mukaan Yli-Viikarilta pyydetään tuohon kokoukseen kirjallinen selvitys toiminnastaan.