Yrityskaupat: Ou­lu­lai­nen oh­jel­mis­to­yri­tys Cu­bi­Ca­sa myytiin USA:han

Urheilu: Paula Ranta, 21, on hank­ki­nut jä­ri­syt­tä­vän määrän lihasta vuo­des­sa ja tähtää maail­man par­haak­si

Doping riivaa yhä ve­nä­läi­sur­hei­li­joi­ta, CAS mät­käi­si 12 yleis­ur­hei­li­jal­le kil­pai­lu­kiel­toa –  kor­keus­hyp­pää­jä­täh­ti Uhov me­net­tää olym­pia­voit­ton­sa

Venäläisurheilijat ovat viime vuosina saaneet tottua kilpailukieltoihin kiellettyjen aineiden käytön seurauksena, ja perjantaina maan edustajille tuli jälleen lunta tupaan.

Korkeushyppääjä Svetlana Shkolina on määrätty kilpailukieltoon dopingin vuoksi.
Korkeushyppääjä Svetlana Shkolina on määrätty kilpailukieltoon dopingin vuoksi.
Kuva: OLIVIER ANRIGO

Venäläisurheilijat ovat viime vuosina saaneet tottua kilpailukieltoihin kiellettyjen aineiden käytön seurauksena, ja perjantaina maan edustajille tuli jälleen lunta tupaan. Urheilun kansainvälinen välimiestuomioistuin CAS ilmoitti määränneensä 12 venäläisyleisurheilijaa kilpailukieltoon dopingista.

–  Kaikissa tapauksissa urheilijat on todettu syyllisiksi antidopingsääntöjen rikkomisesta, CASin raportissa todettiin.

Nimekkäimmät kilpailukieltoon asetut urheilijat ovat 32-vuotias korkeushyppääjä Ivan Uhov, 32-vuotias saman lajin edustaja Svetlana Shkolina sekä 35-vuotias moukarinheittäjä Tatjana Lysenko.

Uhoville ja Shkolinalle langetettiin neljän vuoden ja Lysenkoville kahdeksan vuoden panna, koska tämä oli jäänyt kiinni dopingista jo aiemminkin.

Uhovin tulokset 16. heinäkuuta 2012–28. heinäkuuta 2015 väliseltä ajalta on hylätty, joten hän menettää Lontoon olympiavoittonsa vuodelta 2012, sisäratojen MM-hopean vuodelta 2014 ja samana vuonna hankkimansa EM-pronssin. Lontoon olympiavoittajaksi nousee Yhdysvaltain Erik Kynard.

Uhov on ehtinyt jo tämän vuoden puolella pomppaamaan 231.

Shkolinan MM-kulta uusjakoon

Shkolina puolestaan menettää vuoden 2013 maailmanmestaruutensa ja vuoden 2012 olympiapronssinsa. Lysenko joutuu luovuttamaan pois voittamansa MM-kullan vuodelta 2013.

Muut kilpailukieltoon määrätyt urheilijat ovat moukarinheittäjät Gulfia Agafonova, Anna Bulgakova ja Maria Bespalova, sprintteri Tatjana Firova, kolmiloikkaaja Ljukman Adams, kuulantyöntäjä Ivan Jushkov, kiekonheittäjä Vera Karmishina-Ganejeva sekä pika-aitajuoksijat Jekaterina Galitskaja ja Julia Kondakova.

Urheilijoilla on mahdollisuus valittaa kilpailukielloistaan 21 päivän kuluessa.

CASin tuomiot ovat peruja Venäjän systemaattisesta dopingohjelmasta, jonka paljastuttua testituloksia on syynätty läpi uudelleen.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF hyllytti Venäjän kansainvälisestä kilpailutoiminnasta marraskuussa 2015. Hyllytys jatkuu myös tänä vuonna. Puhtautensa osoittaneet venäläisurheilijat ovat kuitenkin saaneet osallistua arvokisoihin neutraalin lipun alla.