Dik­taat­to­rit ottavat myös oppia toi­sil­taan – Do­ku­ment­ti­sar­ja tu­tus­tut­taa kat­so­jan maail­man pa­hik­siin Kim Il-Sun­gis­ta Mus­so­li­niin

Kun Kim Il-Sung kuoli vuonna 1994, ihmiset olivat shokissa, sillä he pitivät häntä jumalana. Kulissien takana oli kuitenkin julma johtaja, jonka hallinto vangitsi, kidutti ja surmasi.

Sissitaistelijana varttunut Kim II Sung onnistui luomaan Pohjois-Koreasta diktatuurin, joka kestää sukupolvelta toiselle. Vuonna 1989 otetussa kuvassa Kim Il-Sung poikansa Kim Jong-Ilin kanssa.
Sissitaistelijana varttunut Kim II Sung onnistui luomaan Pohjois-Koreasta diktatuurin, joka kestää sukupolvelta toiselle. Vuonna 1989 otetussa kuvassa Kim Il-Sung poikansa Kim Jong-Ilin kanssa.
Kuva: Anonymous AP1989

Historia: Diktaattorien työkalut

*** Kun Kim Il-Sung kuoli vuonna 1994, ihmiset olivat shokissa, sillä he pitivät häntä jumalana. Kulissien takana oli kuitenkin julma johtaja, jonka hallinto vangitsi, kidutti ja surmasi.

Kim II-Sung loi Pohjois-Koreasta maailman kontrolloiduimman valtion, jonka diktatuuri on kestänyt jo kolmen sukupolven ajan. Miten hänen onnistui tekemään sen?

Sarjassa valotetaan diktaattoreiden työkaluja, joita ovat muun muassa terrori, propaganda, vastustajien eliminoiminen ja henkilökultti.

Sama malli toistuu kaikissa diktatuureissa, ja diktaattorit myös oppivat toisiltaan. Kim otti mallia Josif Stalinista.

Ohjelmassa selvitetään johtajan ja koko maan historia aina 1900-luvun alusta. Eri vaiheet, syyt ja seuraukset avautuvat hyvin.

Kimin maine kasvoi sankarillisena vapaustaiteilijana ja sissijohtajana Japanin miehityksen aikana. Sissitaistelijat antoivat hänelle nimen Kim Il-Sung, joka tarkoittaa auringoksi tulemista. Karisma ja ihmissuhdetaidot auttoivat vakuuttamaan myös Neuvostoliiton siitä, että hän on sille lojaali johtaja.

Valta siirtyy isältä pojalle

Pohjois-Korean diktatuurin vahvuus on sen periytyminen. Valta siirtyy isältä pojalle. Siihen ei ole mikään muu 1900-luvun kommunistinen diktatuuri pystynyt.

Nyt vallassa oleva Kim Jong-un on vahvistanut isoisänsä järjestelmää.

Kimin suku on hallinnut maata yli 70 vuotta. Ohjelma antaa myös selkeän vastauksen siihen, että miksi kansa kestää ja sietää.

Tulevissa jaksoissa perehdytään muun muassa Saddam Husseinin, Benito Mussolinin ja Francisco Francon diktatuureihin.

Yle Teema & Fem klo 21.00