Ihmiset: Kem­pe­le­läi­sen bus­si­kus­kin Veijo Saa­ri­kos­ken po­si­tii­vi­suus toi kutsun Linnan juhliin

Kolumni: Suo­ja­tien ylit­tä­mi­nen Oulussa on uh­ka­pe­liä hen­gel­lä

Kunniamerkit: Katso, ketkä poh­jois­suo­ma­lai­set saivat it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­kit

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kolumni
Tilaajille

De­mo­kraat­ti­sil­la mailla on ollut vai­keuk­sia tun­nis­taa uhkia ja rea­goi­da niihin riit­tä­vän no­peas­ti

Demokratian suuret saavutukset ovat luoneet pohjan vaaralliselle ylioptimismille ja ylimielisyydelle. Miten demokratiaa puolustetaan luopumatta siihen olennaisesti kuuluvista vapauksista ja kansalaisoikeuksista?

“Demokratia on huonoin hallitusmuoto, ellei oteta huomioon niitä kaikkia muita, joita on kokeiltu”. Tämä Winston Churchillin ironinen toteamus vuodelta 1947 kertoo jotakin demokratian todellisista vahvuuksista, mutta se paljastaa myös jotakin sen todellisista heikkouksista.

Euroopassa viimeksi kuluneiden vuosisatojen aikana vähitellen kehittyneen demokratian saavutukset ovat valtavat. Käsitykset yleisistä ihmisoikeuksista, tasa-arvosta ja kaikkien oikeudesta osallistua päätöksentekoon ovat nimenomaan demokratian keskeisiä elementtejä. Myös nykyaikainen teknologia ja lääketiede, jotka ovat parantaneet ihmisten elämää kaikkialla maailmassa, ovat demokraattisten valtioiden aikaansaannosta. Vain demokraattisissa valtioissa tavoitellaan hyvinvoinnin ja oikeuksien tasaista jakamista kaikille.

Toisessa maailmansodassa demokraattiset valtiot selvisivät voittajina taistelussa kansallissosialistista Saksaa ja sen diktatorisia liittolaisia vastaan.

Lue Digiä _0,25 € / viikko_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.