Tilaajille

Chilin polte kou­kut­taa ja sie­to­ky­ky kasvaa syö­mäl­lä – muista isää tai pik­ku­jou­lu­po­ruk­kaa suk­lai­sel­la chi­li­fud­gel­la

Voimakkaasti chilillä maustettu ruoka nostaa helposti hikihelmet otsalle.

Kuivatut chilit vasemmalta lukien: arbol, ancho ja guajillo. Tuoreet: punainen fire flame, keltainen ja punainen habanero, bird eye -chili ja vihreä jalapeño. Kuvassa lisäksi punaisia chilihiutaleita ja jauhettua cayennea. Rouskuva suutuntuma kasviksista ja pähkinöistä ja kipakka kastike saavat tämän salaatin maistumaan houkuttelevalta. Lisää lounassalaattiin proteiiniksi broileria tai salaatinkastikkeessa marinoitua tofua. Lihapulla-annos saa syvän makunsa chilikastikkeesta. Kypsennä osa lihapullista uunissa ilman kastiketta, jolloin ne maistuvat myös muille kuin chilin ystäville. Piri piri on pikkuinen chili, jota käytetään erityisesti Afrikassa. Piri piri -kastikkeella maustettu kana on tulista, joten varaa lautaselle myös maustamatonta jugurttia. Chilin tulisuus täydentää fudgessa ihanasti suklaan ja kondensoidun maidon makeutta. Chilikukkakaalit sopivat helpoksi alkuruuaksi, naposteltavaksi tai pääruoan lisukkeeksi. Kokeile dipata niitä vaikka sriracha-majoneesiin.
Kuivatut chilit vasemmalta lukien: arbol, ancho ja guajillo. Tuoreet: punainen fire flame, keltainen ja punainen habanero, bird eye -chili ja vihreä jalapeño. Kuvassa lisäksi punaisia chilihiutaleita ja jauhettua cayennea.
Kuivatut chilit vasemmalta lukien: arbol, ancho ja guajillo. Tuoreet: punainen fire flame, keltainen ja punainen habanero, bird eye -chili ja vihreä jalapeño. Kuvassa lisäksi punaisia chilihiutaleita ja jauhettua cayennea.

Voimakkaasti chilillä maustettu ruoka nostaa helposti hikihelmet otsalle. Syömistä ei silti malta lopettaa, sillä kipuaistimuksen tuottama endorfiini koukuttaa. Mistä polte johtuu ja miten chiliä tulisi käsitellä?

Chilillä voit maustaa ruokia ja leivonnaisia halutessasi myös hillityn tyylikkäästi. Kokosimme viisi erilaista chilireseptiä klassisesta piri piri -kanasta suklaiseen chilifudgeen, josta saat kivan tuomisen esimerkiksi pikkujouluihin tai isäinpäivän kahvipöytään.

Tomaatin ja paprikan sukulainen chili on levinnyt alun perin Meksikosta osaksi ruokakulttuuriamme. Chilillä maustettu ruoka viilentää kuumalla ja tuntuu ihanan lämpimältä kylmällä ilmalla. Sen eri lajikkeilla on tunnusomainen makunsa ja varsinkin poltteen vahvuus, jota perinteisesti mitataan scovillen asteikolla. Usein kuulee sanottavan, että mitä pienempi sitä tulisempi chili.