Cameron joutuu kovaan pai­nee­seen EU-huip­pu­ko­kouk­ses­sa

Britannian pääministeri David Cameron joutuu kovan painostuksen kohteeksi ensi viikon huippukokouksessa.

Britannian eroava pääministeri David Cameron saa selittää tilannetta EU-johtajille EU-huippukokouksessa tiistaina. EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker vertaa Britannian EU-eroa avioeroon. Pääministeri David Cameron sanoi eilen eroavansa tehtävästään ja jättävänsä EU-neuvottelut seuraajalleen.
Britannian eroava pääministeri David Cameron saa selittää tilannetta EU-johtajille EU-huippukokouksessa tiistaina.
Britannian eroava pääministeri David Cameron saa selittää tilannetta EU-johtajille EU-huippukokouksessa tiistaina.
Kuva: Tolga Akmen

Britannian pääministeri David Cameron joutuu kovan painostuksen kohteeksi ensi viikon huippukokouksessa. Häntä vaaditaan kiirehtimään EU-eroprosessin aloittamista, kertoo Ranskan ulkoministeri Jean-Marc Ayrault.

Euroopan unionin perustajamaiden ulkoministerit ovat kokoontuneet Berliiniin puhumaan Britannian EU-kansanäänestyksen seurauksista. Saksan, Ranskan, Italian, Belgian, Hollannin ja Luxemburgin ulkoministerien on määrä pitää tiedotustilaisuus iltapäivällä.

Ayrault sanoi, että Ranska ja Saksa tekevät kokouksessa konkreettisia esityksiä EU:n tehostamiseksi. Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier arvioi, että EU:ssa on nyt halua puolustaa ja vahvistaa unionia.

- On täysin selvää, että olemme tilanteessa, jossa ei ole sijaa hysterialle tai lamaannukselle.

Saksan liittokansleri Angela Merkel keskustelee maanantaina Berliinissä Ranskan presidentin Francois Hollanden, Italian pääministerin Matteo Renzin ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin kanssa. Kokouksessa on tarkoitus hahmotella uudistussuunnitelmaa.

Tiistaina Cameron saa selittää tilannetta EU-johtajille EU-huippukokouksessa, mutta jo seuraavana päivänä Britannian tuoli jää kokouksessa tyhjäksi.

Keskiviikkona muiden jäsenmaiden johtajat keskustelevat epävirallisesti eroprosessista ja EU:n tulevaisuudesta.

Juncker vertaa brexitiä avioeroon

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker vetoaa Britanniaan, jotta maan eroprosessi unionista aloitettaisiin mahdollisimman pian. Hän sanoo, ettei ymmärrä, miksi Britannian hallitus aikoo odotuttaa muita jäsenmaita lokakuulle.

- Haluaisin sen välittömästi, Juncker sanoi saksalaisen ARD-kanavan haastattelussa.

Juncker vertaa Britannian EU-eroa avioeroon. Hän toteaa, ettei erosta tule sopuisaa mutta kyse ei ollut myöskään varsinaisesta rakkaustarinasta.

Cameron sanoi eilen eroavansa tehtävästään ja jättävänsä EU-neuvottelut seuraajalleen. Hän haluaisi uuden pääministerin virkaan ennen konservatiivipuolueen kokousta lokakuussa.

EU-parlamentin puhemies Martin Schulz pitää Cameronin aikeita pitkittää prosessin käynnistämistä mahdollisesti lokakuulle "pöyristyttävinä". Hän sanoo ARD:lle, että Britannia on ottamassa koko Euroopan panttivangikseen.