Uimahallit: Oulun ui­ma­hal­lis­sa ja Ve­si-Ja­tu­lis­sa sul­jet­tu altaita bak­tee­ri­löy­dös­ten vuoksi

Pääkirjoitus: Kiitos, Lumi ja Pyry, ja hyvää matkaa ta­kai­sin kotiin

Oikeudenkäynti: Oulussa isoa huu­me­kaup­paa pyö­rit­tä­neil­le pitkät van­keus­tuo­miot

Bryssel odottaa li­sä­tie­to­ja rä­jäh­dyk­sis­tä – jul­ki­nen lii­ken­ne sul­jet­tu

Belgian pääkaupungin Brysselin räjähdykset vaikuttavat kaupunkilaisten arkeen. Brysselissä asuvat suomalaiset pysyttelevät sisätiloissa kotonaan tai työpaikoillaan ja odottelevat lisätietoja tilanteesta.

Bryssel heräsi tänään järkyttäviin uutisiin.
Bryssel heräsi tänään järkyttäviin uutisiin.
Kuva: LAURENT DUBRULE

Belgian pääkaupunki Bryssel heräsi tänään järkyttäviin uutisiin. Kaupungin päälentokentällä Zaventemissa sekä Eurooppa-kortteleiden lähistöllä Maalbeekin metroasemalla oli tapahtunut useita räjähdyksiä aamukahdeksan ja puoli kymmenen välillä.

Paikallisten viranomaistietojen mukaan lentokentän räjähdys oli itsemurhaisku, jossa on kuollut ainakin 11 ihmistä ja loukkaantunut lähes 40 ihmistä. Metroiskussa puolestaan 15 ihmisen kerrotaan kuolleen. Evakuointitoimet jatkuvat molemmilla tapahtumapaikoilla.

Viranomaiset ovat kehottaneet brysseliläisiä pysyttelemään sisätiloissa. Koko julkinen liikenne kaupungissa on pysäytetty, samoin junayhteyksiä on peruttu, ja päärautatieasema on suljettu. Myös yhteydet kaupungin toiselle lentokentälle Charleroihin on katkaistu. Saksa, Hollanti ja Ranska ovat kertoneet lisäävänsä turvatoimia suurissa kaupungeissaan.

Brysselin keskustan pohjoisosassa Rogierin metroaseman läheisyydessä sireenit soivat jatkuvasti, mutta henkilöautoliikenne jatkuu ja ihmisiä näkyy kaduilla edelleen runsain määrin.

Euroopan parlamentissa työskentelevä Anniina Jaako saapui työpaikalleen noin kymmentä minuuttia ennen läheisen metroaseman Maalbeekin räjähdystä. Sittemmin parlamentissa työskenteleviä on kehotettu pysymään sisällä toimistoissaan, ja iltapäivältä kokouksia on peruttu.

– Kuulin lentokentällä tapahtuneista räjähdyksistä aamulla herättyäni. Mietin, että jääköhän tämä tähän, mutta lähdin silti metrolla töihin, Jaako kertoo puhelimitse.

– Kun pääsin toimistolle, kollegani soitti ja kertoi, että Maalbeekin asemalla on räjähtänyt. Sen aseman läpi kulkee suurin osa toimistoni väestä, mutta olemme kaikki kunnossa, Jaako jatkaa.

Jaako uskoo, että Eurooppa-kortteleiden lähellä tehty isku on symbolinen ele.

– Kortteleissa työskentelee valtava määrä kansainvälisiä ihmisiä. Tuntuu, että isku on ikään kuin Eurooppaa kohtaan suunnattu hyökkäys, Jaako miettii.

Puhelinliikenne alkoi pian räjähdysten jälkeen tukkeutua, ja ongelmat jatkuvat edelleen.

Vrije Universiteit -yliopiston kampus ja opiskelija-asuntola on evakuoitu pommiuhan takia. Opiskelijoita on kehotettu pysymään kotona.

Myös ranskankielinen Université Libre de Bruxelles -yliopisto on evakuoitu ja luennot on peruttu.

Brysselissä asuva helsinkiläinen vaihto-opiskelija Toni Vuorinen kertoo pysyvänsä kotona siihen asti, kun lisätietoja tilanteesta tulee.

– Asun yliopiston asuntolassa, ja näen, kuinka sotilaita päivystää kampuksella. Yliopiston rakennuksia on ilmeisesti evakuoitu ja luennot on tältä päivältä peruttu”, Vuorinen vahvistaa.

Vuorinen kertoo, ettei isku tullut hänelle yllätyksenä, koska viime kuukausien tapahtumien valossa tällaiseen oli osannut varautua.

– Ei kuitenkaan pelota, koska on hyvin pieni mahdollisuus, että itselle sattuisi jotain, hän jatkaa.

Pääsiäislomat ovat alkamassa tulevina päivinä, joten ihmiset etsivät lennoille vaihtoehtoisia tapoja päästä pois kaupungista.

Viime perjantaina Brysselissä Molenbeekin kaupunginosassa pidätettiin useita päiviä kestäneen poliisioperaation seurauksena Pariisin marraskuisten terrori-iskujen yhdeksi pääsuunnittelijaksi epäilty Salah Abdeslam.