Asuminen: Oulun Lip­po­ran­nan kort­te­lis­ta löytyi poik­keuk­sel­li­nen ma­ja­paik­ka, joka pois­tet­tiin käytön puut­teen vuoksi

Sotaharjoitukset: Ou­lu­lai­nen Teemu Hil­tu­nen, 25, sai käskyn ker­taa­maan ja suureen Na­to-har­joi­tuk­seen

Tuulivoima: Vesa Hakola tietää, mitkä ovat maan­omis­ta­jan su­den­kuo­pat tuu­li­puis­to­jen suhteen

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Brit­ti­pää­mi­nis­te­ri Mayn päi­vi­tet­ty EU-ero­so­pi­mus sai tyr­mäyk­sen – kes­ki­viik­ko­na par­la­ment­ti ää­nes­tää kovasta bre­xi­tis­tä

Tällä kertaa Britannian pääministeri Theresa Mayn neuvottelema brexit-sopimus hävisi äänin 391–242.

Pääministeri Theresa May yritti uudestaan erosopimuksen kanssa, mutta epäonnistui. Keskiviikkona parlamentti saa eteensä äänestyksen kovasta brexitistä.
Pääministeri Theresa May yritti uudestaan erosopimuksen kanssa, mutta epäonnistui. Keskiviikkona parlamentti saa eteensä äänestyksen kovasta brexitistä.
Kuva: UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT / HANDOUT

Tällä kertaa Britannian pääministeri Theresa Mayn neuvottelema brexit-sopimus hävisi äänin 391–242. Tammikuun äänestyksen jälkeen Mayn sopimuksen taakse siirtyi 40 edustajaa. Se oli liian vähän, ja kova brexit on askeleen lähempänä.

Pääministeri Theresa May hävisi tiistai-iltana äänestyksen tuoreimmasta brexit-sopimuksesta, jonka hän neuvotteli viime hetkillä Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin kanssa.

Erosopimuksen puolesta äänesti 242 parlamentin jäsentä. Sopimusta vastusti 391 jäsentä.

Sopimusta vastaan äänestivät niin kovan brexitin kannattajat kuin EU:ssa pysymistä kannattavat.

Äänestystappio tarkoittaa, että keskiviikkona parlamentti saa eteensä äänestyksen, hyväksyykö se kovan eli sopimuksettoman brexitin.

Jos kovan brexitin äänestystulos on "ei", torstaina on parlamentin vuoro äänestää, hakeeko maa EU-erolle lykkäystä. Lykkäys vaatisi kaikkien EU-maiden hyväksynnän. Kova brexit odottaa reilun kahden viikon takana.

Tammikuussa parlamentti äänesti edellisestä Mayn neuvottelemasta brexit-sopimuksesta. Silloin tulos oli äänin 432–202 sopimusta vastaan.

Viime hetken parannus ei riittänyt

May sai viime hetken neuvotteluissa EU-erosopimukseen tuoreen liitteen siitä, että Irlannin ja Pohjois-Irlannin välinen backstop-rajajärjestely ei olisi lopullinen, vaan sen voisi myöhemmin purkaa.

Backstop pitäisi Irlannien ja Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin välille muodostuvan uuden EU:n ulkorajan auki ilman rajamuodollisuuksia. Tätä on Britanniassa vastustettu ankarasti.

– Neuvottelut kietoutuvat aina jonkin sisäpoliittisen kysymyksen ympärille. Britanniassa se on backstop. Kyse on siitä, sitooko se liikaa Britannia käsiä, syntyykö riittävä vapaus irtautua EU:sta, kertoo Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen Lännen Medialle.

– On sattumaa, että siitä tuli iso kysymys.

Merkel: EU:n viimeinen tarjous

Mayn vakuuttelut backstopin uudesta sopimuksesta eivät herättäneet Britanniassa luottamusta tiistaina.

Britannian oikeuskansleri Geoffrey Cox sanoi tiistaina, että EU:n erosopimuksen lisäliitteet Maylle eivät riitä. Britannia voisi silti jäädä juridisesti kiinni backstopiin ja tulliliittoon niin, ettei se pystyisi niistä eroamaan.

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin mukaan EU teki pitkälle meneviä myönnytyksiä Britannialle. Hänen mukaansa kyseessä oli viimeinen tarjous.