Taivaan ilmiöt: Oulun tai­vaal­la nähtiin ai­nut­laa­tui­nen va­loil­miö – asian­tun­ti­ja kertoo, mistä oli kyse

Kolumni: Aika kultaa muistot – 1980-lu­kua on pidetty aikana, jolloin olot Suo­mes­sa olivat par­haim­mil­laan

Luitko jo tämän: Kaak­ku­riin ra­ken­tuu muun muassa Rusta ja Stadium Outlet

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Boo­ri­hap­po vaarana tans­si­lat­tioil­la

Tanssilattian liukasteena käytettävä boorihappo voi aiheuttaa terveyshaittoja. Kuluttajavirasto varoittaa kiinteän, pölyävän aineen haittavaikutuksista, joista tavallisimpia ovat yskä, kurkkukipu ja silmien punoitus.


Oulu
Tanssilattian liukasteena käytettävä boorihappo voi aiheuttaa terveyshaittoja. Kuluttajavirasto varoittaa kiinteän, pölyävän aineen haittavaikutuksista, joista tavallisimpia ovat yskä, kurkkukipu ja silmien punoitus.

Pitkäaikainen altistuminen boorihapolle voi aiheuttaa ihotulehduksen.Eläinkokeissa on todettu, että aine voi vahingoittaa myös ihmisen lisääntymistä. Tämä kuitenkin edellyttää toistuvaa altistumista suurille määrille happoa.

Boorihapon on todettu vaikuttavan haitallisesti myös esiintyjien ääneen. Ravintolamuusikkojen pääluottamusmies Aarne Vesterinen Suomen Muusikkojen Liitosta sanoo, että boorihappo on todella kova ongelma muusikoille. "Keikan jälkeen laulajalla voi mennä boorihapon takia ääni", Vesterinen kertoo.

Aarne Vesterisen mukaan jotkut ohjelmatoimistot ovat jo lisänneet sopimuksiinsa pykälän, jonka mukaan artisti voi kieltäytyä esiintymästä lavalla, jossa boorihappoa on käytetty. "Se tarkoittaa sitä, että keikasta maksetaan, mutta esiintyä ei tarvitse."

Boorihapon käytössä suuri ongelma on Vesterisen mukaan se, ettei monikaan tiedä aineen olevan myrkkyä. "Moni varmasti lopettaisi hapon käytön, jos tietäisi sen vaaroista", Vesterinen uskoo.

Boorihapon haittavaikutukset on tiedetty jo kauan. Kuluttajaviraston erikoistutkija Eeva-Liisa Sainio kertoo, että asia on ollut esillä jo pari vuosikymmentä sitten. Sainion mukaan kyseessä on hallinnollisesti vaikea kysymys, sillä kielto täytyisi antaa tanssipaikoille erikseen. Itse ainetta ei voida kieltää, koska boorihappoa käytetään muihinkin tarkoituksiin.



Tarpeellisuudesta montaa mieltä


Kuluttajaviraston mukaan boorihapon käyttäminen liukasteena ei ole välttämätöntä. Sainion mukaan tanssilattioilla voi käyttää myös turvallisempia kemikaaleja kuten parafiinia. Liukasteen virkaa ovat saattaneet toimittaa myös kahvinporot tai perunajauho. "Riskeihin nähden boorihappo on lattioilla tarpeeton", Sainio sanoo.

Aarne Vesterisen mukaan boorihapon käyttö tanssilavoilla on vanha tapa. "Sotien jälkeisenä aikana lautalattioilla tai sementillä tanssittiin läskipohjakengillä, ja silloin liukastetta kieltämättä tarvittiin", Vesterinen sanoo. Hänen mielestään liukasteen käyttäminen tänä päivänä on täysin turhaa.

Oulun Hietasaaren tanssilavan omistaja Paavo Huuskonen sanoo, että liukasteen tarpeellisuus riippuu tanssijan kengänpohjista. Liukastetta käytetään tanssijoiden vaatimuksesta. Huuskosen mukaan Hietasaaressa ei käytetä liukasteena boorihappoa, mutta sitä saattaa teollisesti valmistetusta aineesta kuitenkin vähäisissä määrin löytyä.

"Perunajauhoakin on harkittu, mutta silloin tanssijat valittavat siitä, että housunlahkeet ovat valkoisena jauhosta", Huuskonen kertoo.

Huuskosen mukaan boorihapon määrä liukasteessa on koko ajan vähentynyt, mutta olisi hyvä, jos siitä päästäisiin vaarallisuutensa takia eroon kokonaan. Vastaavan aineen kehittämistä on odoteltu jo jonkin aikaa.