Kaupat: Yk­si­näi­nen hal­pa­kaup­pa pyörii ket­ju­jen pu­ris­tuk­ses­sa Hau­ki­pu­taal­la

Eläimet: Lau­ha-lam­mas ilah­dut­taa asuk­kai­ta ou­lu­lai­ses­sa hoi­va­ko­dis­sa

Jääkiekko: Jesse Pul­ju­jär­vi pes­tat­tiin tes­ti­so­pi­muk­sel­la NHL-seu­raan

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Bel­gia­lais­me­dia: Brys­se­lin epäilty ampuja on kuollut – ampui kaksi ruot­sa­lais­ta jal­ka­pal­lo­kan­nat­ta­jaa

Helsinki/Bryssel
Poliisi varmisti alueen ottelun keskeyttämisen jälkeen.
Poliisi varmisti alueen ottelun keskeyttämisen jälkeen.
Kuva: OLIVIER MATTHYS

Kaksi ruotsalaista jalkapallokannattajaa eilen Brysselissä ampunut mies on kuollut, kertoo belgialaismedia RTBF. Poliisi ampui miestä pidätystilanteen yhteydessä kahvilassa Schaerbeekin kaupunginosassa Brysselin ydinkeskustan koillispuolella.

Kahden kuolleen kannattajan lisäksi eilisessä ampumisessa haavoittui kolmas ihminen.

Poliisi on tunnistanut ampujan ja hän oli 45-vuotias tunisialaismies, joka oleskeli Belgiassa laittomasti.

Belgian pääministerin Alexander de Croon mukaan Brysselissä kaksi ruotsalaista eilisiltana ampunut hyökkääjä kohdisti iskunsa tarkoituksella ruotsalaisiin, kertoivat ruotsalaismediat Aftonbladet ja Expressen.

De Croo kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa tänä aamuna.

Mies ampui jalkapallokannattajia eilen ennen Belgian ja Ruotsin välistä jalkapallon miesten EM-karsintaottelua. Ottelu keskeytettiin tauolla joukkueiden saatua tiedon kannattajien ampumisesta.

Belgian kriisikeskuksen mukaan poliisi valvoo korostetusti ruotsalaisten turvallisuutta. On arveltu, että iskussa kohteiksi valittiin ruotsalaiset viimeaikaisten Koraanin polttamisten takia Ruotsissa.

Isis-äärijärjestön kannattajaksi julistautunut ampujaepäilty ilmoitti sosiaalisessa mediassa jaetulla videolla haluavansa "kostaa muslimien puolesta".

Ruotsalaisfanit poistettiin stadionilta poliisisaattueessa

Belgialaisfanit päästettiin poistumaan stadionilta eilen hieman ennen puoltayötä, mutta ruotsalaiskannattajia pyydettiin odottamaan stadionilla poistumista turvaavaa poliisisaattuetta. Ruotsin yleisradioyhtiö SVT kertoi ihmisten saatetun pois hieman aamuneljän jälkeen. Poliisit myös saattavat heidät tänään päivällä lentokentälle.

Ennen poliisin saapumista tunnelma Brysselissä Kuningas Baudouinin stadionilla oli järkyttynyt.

Norrtäljestä kotoisin oleva Fredrik Bohlin kuvaili hienon päivän päättäneitä tapahtumia järjettömiksi.

– Torilla kaikkialla näkyi Ruotsin pelipaitoja ja lippuja. Sitten saamme lukea jostain tällaisesta. Se olisin voinut minä. Se olisi voinut olla joku matkakumppaneistamme, Bohlin sanoi Sveriges Radiolle.

Ruotsalaisia on varoitettu pitämästä nyt esillä Ruotsin lippuja sekä pitämään matalaa profiilia oman turvallisuutensa vuoksi, kertoi SVT. Myös Brysselin ruotsalainen kirkko on suljettu.

Säpo: Ruotsi ei nosta terroriuhkan tasoa

Ruotsin turvallisuuspoliisin (säpo) mukaan terrori-isku Brysselissä on äärimmäisen vakava tapaus, mutta säpo ei aio nostaa terroriuhkatasoa Ruotsissa.

Ruotsissa terroriuhkan tasoa nostettiin jo kaksi kuukautta sitten toiseksi korkeimmalle asteelle, kolmesta neljään, Koraanin polttojen jälkeen.

Säpo sanoi tarkkailevansa nyt tilannetta ja olevansa tiiviisti yhteydessä muiden maiden viranomaisiin.

Tuntui todella epätodelliselta

Entinen maajoukkuepelaaja ja Sveriges Radion asiantuntija Johan Elmander sanoi tiedon ampumisesta tavoittaneen hänet hieman pelin alkamisen jälkeen. Tämän jälkeen oli Elmanderin mukaan vaikea enää keskittyä otteluun.

– Olimme shokissa ja hieman peloissamme, hän sanoi.

Ruotsin jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Janne Andersson kertoi saaneensa tiedon ruotsalaisuhreista ottelun tauolla.

– Se tuntui todella epätodelliselta. Minkälaisessa maailmassa me elämmekään nykyään?

Ensimmäisen puoliajan jälkeen järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Andersson sanoi, että ottelun keskeyttäminen oli täysin oikea ratkaisu.

– Olimme täysin samaa mieltä siitä, ettemme pelaisi toista puoliaikaa kunnioittaaksemme uhreja ja omaisia, Andersson sanoi.

Ampuminen tapahtui hieman ennen ottelun alkua. Ottelu keskeytettiin ensimmäisen puoliajan jälkeen 1–1-tilanteessa.

Kristersson: Kamalia uutisia

Ruotsin ulkoministeriö lähetti illalla tekstiviestin kaikkiin Belgiassa oleviin ruotsalaisliittymiin ja kehotti ruotsalaisia olemaan valppaina ja kuuntelemaan tarkasti belgialaisviranomaisten ohjeita.

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson kertoi eilen illalla ruotsalaismedioille lähettämässään viestissä, että ampumisen uhrit ja heidän omaisensa ovat hänen ajatuksissaan. Kristersson kertoi myös keskustelleensa tilanteesta puhelimitse pääministeri de Croon kanssa.

– Tänään olemme saaneet kamalia uutisia siitä, että useita ihmisiä on ammuttu kadulla Brysselissä ja että uhrien sanotaan olevan Ruotsin kansalaisia. Tänä iltana ajatuksissani ovat kuolleet, haavoittuneet ja omaiset, Kristersson kertoi Aftonbladetille lähettämässään viestissä.

Osanottoja Ruotsin johdolle Niinistöltä ja Orpolta

Presidentti Sauli Niinistö on lähettänyt osanottonsa Ruotsin kuningas Kaarle Kustaalle terrori-iskun johdosta.

Presidentin kanslia kertoi viestipalvelu X:ssä Niinistön ilmaisseen kirjeessä "syvimmän osanottonsa" ruotsalaisia ​​jalkapallofaneja vastaan ​​viime yönä Brysselissä tehdyn terrori-iskun johdosta.

Myös pääministeri Petteri Orpo ilmaisi viestipalvelu X:ssä syvimmät osanottonsa ruotsalaisille, uhrien perheille sekä pääministeri Kristerssonille. Orpo kutsui hyökkäystä "pelkurimaiseksi".