Bar­ce­lo­nas­sa jo­no­tet­tiin ää­ne­tys­pai­koil­la aamusta asti – poliisi tyytyi ker­to­maan ää­nes­tyk­sen lait­to­muu­des­ta

Kuuden aikaan aamulla Barcelonan kuuluisan Sagrada Familia -katedraalin lähellä sijaitsevan koulun edessä on ruuhkaa. Itsenäisyyttä kannattavia äänestäjiä oli tullut jo paikalle.

Barcelonian kaduilla jonotettiin äänestyspaikoille aamuyöstä saakka.
Barcelonian kaduilla jonotettiin äänestyspaikoille aamuyöstä saakka.
Kuva: Silja Viitala

Kuuden aikaan aamulla Barcelonan kuuluisan Sagrada Familia -katedraalin lähellä sijaitsevan koulun edessä on ruuhkaa.

Vaikka uurnat avautuvat vasta yhdeksän aikaan aamulla, Katalonian itsenäisyyttä haluavat äänestäjät ovat saapuneet jo paikalle.

– Me haluamme olla itsenäisiä ja sanoutua irti Espanjan korruptoituneesta keskushallinnosta. Aiomme olla täällä äänestyksen alkamiseen asti, jotta poliisi ei pääse estämään äänestystä, sanovat paikalle jo aamuviideltä tulleet Frances Esteban ja Fernanda Nevado.

Pian paikalle saapuu Katalonian poliisi, jolle on annettu määräys estää äänestys. Poliisit tyytyvät kuitenkin ainoastaan varoittamaan ihmisiä äänestyksen laittomuudesta ja lähtevät pois väkijoukon hurratessa.

Kukaan ei tunnu uskovan, että Katalonian poliisivoimat todellisuudessa estävät äänestyksen.

– Kyse on demokratiasta ja Katalonian poliisi on puolellamme, uskovat Esteban ja Nevado.

Paikalle tulleiden ihmisten mukaan poliisi ei voi estää äänestystä mikäli paikalla on yli kymmenen prosenttia äänestyspaikan äänioikeutetuista.

Harva on nukkunut muutamaa tuntia pidempään, mutta äänestämisen vuoksi ihmiset jaksavat valvoa.

– En tiedä olemmeko itsenäisiä maanantaina, mutta haluamme näyttää muulle Espanjalle, että tämä on vallankumous. Me emme halua olla enää osa Espanjaa, Fernanda Nevado sanoo.

Muut paikalle tulleet ihmiset ovat samaa mieltä. Tänään sunnuntaina katalaanit äänestävät itsenäisyyden puolesta, vaikka Espanjan keskushallinto on tuominnut äänestyksen laittiomana.