Bar­ce­lo­nas­sa jät­ti­pro­tes­ti Ka­ta­lo­nian it­se­näis­ty­mis­tä vastaan

Barcelonassa on käynnissä suurmarssi Katalonian itsenäistymistä vastaan.Espanjalaismedian mukaan mielenosoitukseen on kerääntynyt kymmeniätuhansia ihmisiä.

Mielenosoitukseen kerrotaan kerääntyneen kymmeniätuhansia ihmisiä.
Mielenosoitukseen kerrotaan kerääntyneen kymmeniätuhansia ihmisiä.
Kuva: ALBERTO ESTEVEZ

Barcelonassa on käynnissä suurmarssi Katalonian itsenäistymistä vastaan.

Espanjalaismedian mukaan mielenosoitukseen on kerääntynyt kymmeniätuhansia ihmisiä. Sanomalehti El Pais kirjoittaa, että kyseessä on yksi suurimmista mielenosoituksista, mitä Kataloniassa on järjestetty.

Mielenosoittajat vastustavat Katalonian aluehallinnon aikeita antaa itsenäistymisjulistus mahdollisesti jo ensi viikolla. Väkijoukko kantaa kylttejä, joissa lukee muun muassa "Espanjan yhtenäisyydestä ei äänestetä tai neuvotella, sitä puolustetaan" ja "Ei vallankumoukselle".

Protestin on kutsunut koolle Katalonian suurin itsenäistymistä vastustava ryhmä Societat Civil Catalana. Se sanoo edustavansa katalonialaisten hiljaista enemmistöä, joka ei hyväksy itsenäistymistä.

Kataloniassa järjestettiin viikko sitten kansanäänestys itsenäistymisestä. Siinä 90 prosenttia äänestäjistä kannatti Espanjasta irtautumista. Äänestysvilkkaus jäi kuitenkin vain runsaaseen 40 prosenttiin.

Itsenäistymisjulistus jo tiistaina?

Eilen kymmenettuhannet ihmiset osoittivat mieltä Espanjan kaupungeissa vaatien vuoropuhelua Katalonian aluehallinnon ja Espanjan hallituksen välille.

Katalonian aluehallinnon johtaja Carles Puigdemont aikoo puhua alueparlamentille tiistaina. On arveltu, että Puigdemont saattaisi jo tuolloin antaa itsenäistymisjulistuksen.

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy ei sulje pois sitä mahdollisuutta, että Katalonian itsehallinto lakkautetaan, jos alueen johto jatkaa itsenäisyysjulistuksella uhkailua. Espanjan perustuslaissa on pykälä, jonka nojalla Espanjan hallitus voisi mitätöidä Katalonian itsehallinnon ja ottaa sen omiin käsiinsä.

Rajoy kertoi asiasta El Pais -lehden haastattelussa.

Itsenäistyminen jakaa katalonialaisia

Perjantaina kriisissä nähtiin pieniä liennytyksen merkkejä, kun Espanjan keskushallinto pahoitteli poliisien käytöstä äänestyspäivänä. Poliisi pyrki estämään itsenäisyysäänestyksen voimakeinoin. Lähes 900 ihmistä sai eriasteisia vammoja.

Mielipidekyselyjen mukaan viranomaisten kovat otteet näyttävät jonkin verran lisänneen itsenäistymisen kannatusta Kataloniassa. Alueen väestö on kuitenkin edelleen kahtia jakautunut kysymyksen suhteen.

Linkki juttuun

Linkki juttuun