Koulutus: Par­tu­ri-kam­paa­moil­la on pula pä­te­vis­tä työn­te­ki­jöis­tä

Panimot: Kemiin pe­rus­te­taan panimo, jonka tarina on kuin elo­ku­vis­ta

Mainos: Kalevan syys­lo­ma­tar­jous 5 viikkoa diginä ja pai­net­tu­na! Tilaa tästä.

Bal­le­ri­nan oli pakko pe­rus­taa oma ba­let­ti­kou­lu

Vuosikymmen sitten päämäärättömään harjoitteluun kyllästynyt oululainen balleriina perusti oman balettikoulun. Huomattavasta satsauksesta huolimatta lainaa tarvittiin vain leimasimen ostoon.

Oppia Helsingistä. Päivi Honkasalo vie suojattinsa muutaman vuoden välein Helsinkiin katsomaan balettia. Keväällä 2004 balettikoululaiset näkivät Joutsenlammen. Seuraava retki tehdään keväällä 2006.
Oppia Helsingistä. Päivi Honkasalo vie suojattinsa muutaman vuoden välein Helsinkiin katsomaan balettia. Keväällä 2004 balettikoululaiset näkivät Joutsenlammen. Seuraava retki tehdään keväällä 2006.


Kirjoittaja kuuluu Kalevan nuorten kirjoittajien ryhmään.

Vuosikymmen sitten päämäärättömään harjoitteluun kyllästynyt oululainen ballerina perusti oman balettikoulun. Huomattavasta satsauksesta huolimatta lainaa tarvittiin vain leimasimen ostoon.

Tuo ballerina, Päivi Honkakoski perusti oman balettikoulun, koska edellisessä opetuspaikassa ei kiinnitetty tarpeeksi huomiota esitystoimintaan. "Halusin järjestää suuria näytöksiä. Onhan baletti loppujen lopuksi näyttämötaidetta", Honkakoski huomauttaa.

Honkakoski kertoo halunneensa aina perustaa oman koulun; unelmastaan hän teki totta vuoden 1995 syksyllä. Tällöin Honkakoski oli vasta kahdenkymmenen, eikä hänellä ollut minkäänlaista virallista opettajakoulutusta.

"Sittemmin olen saanut tanssinopettajan ammattikorkeakoulututkinnon, ja lisäksi olen päivittänyt taitojani Teatterikorkeakoulun täydennyskoulutuskeskuksessa."

Ensimmäisenä vuonna koulussa oli 70 oppilasta. Kymmenen vuotta myöhemmin samoja tyttöjä on edelleen mukana, mutta oppilaita on jo 300.

Ryhmiä Sinikellossa on 22. Nuorimmat oppilaat ovat nelivuotiaita, vanhimmat kahdeksantoista. Poikia on vain kahdeksan.

Alkeisryhmät aloittavat lastentanssilla, johon ajan myötä liitetään yhä enemmän balettia. Tunnit pidetään Nukulla, lyseolla tai Kuivasjärven ala-asteella. Talvi- ja kevätnäytökset pidetään Pohjankartanossa.

"Baletinopettajan työ on rankkaa, mutta ihanaa. Normaalityöpäivä on 12 tuntia lauantait mukaan lukien, mutta hommaani en vaihtaisi mihinkään muuhun", Honkakoski selvittää.

Opettajina Sinikellossa toimivat myös Arja Koskela, Anna Virtanen ja alkeisryhmien opettajina vanhemmat oppilaat Elina Leskinen ja sijaisensa Tiina Hietala.

Entä mitä tulevaisuus on varannut balettikoululle?

"Kymmenvuotisjuhlanäytöksen Pienestä merenneidosta on tulossa Sinikellon historian suurin ja hienoin esitys", Honkakoski ilmoittaa ylpeänä.


Sinikellon
kymmenvuotisjuhlien kunniaksi on Nukun alakertaan järjestetty näyttely, joka avajaisia vietetään ensi keskiviikkona. Yleisölle näyttely avautuu torstaina.

"Näyttely esittelee balettikoulun toimintaa viimeisen kymmenen vuoden ajalta. Näytteille tulee runsaasti esiintymispukuja", Honkakoski kertoo.

Sinikellon nettisivut löytyvät osoitteesta www.balettikoulusinikello.fi .