Pääkirjoitus: Opis­ke­li­joi­den pro­tes­tit ker­to­vat pe­rus­tel­luis­ta huo­lis­ta

Kalevan kysely: Ar­ve­lut­ta­vat­ko Oulun Ki­vi­sy­dä­men py­sä­köin­ti­jär­jes­tel­män muu­tok­set?

Matkailu: Täl­lais­ta on Lapin mat­kai­luy­ri­tyk­sis­sä, joista työn­te­ki­jät puhuvat lähes pel­käs­tään hyvää

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Avoin kirje kan­na­bik­sen käytön lail­lis­ta­mis­ta kan­nat­ta­vil­le – vie­roi­tus­oi­rei­sen vauvan kär­si­mys on mo­ni-il­mei­nen

Kaleva julkaisi 22.5. artikkelin vihreiden puoluekokouksesta. Puolueen puheenjohtajaa sijaistavan Iiris Suomelan mukaan päihdepolitiikkaa on tärkeää tehdä ihmisten tarpeista käsin ja niin, että päihdeongelmat saadaan torjuttua (Kaleva 23.5.).

Samana päivänä Yle raportoi, että puolue ei muuta kantaansa pyrkiä laillistamaan kannabiksen käyttö, myynti ja valmistaminen.

Näissä esiintuloissa on täysin jäänyt vaille huomiota se, että vapaamman huumepolitiikan haavoittuvin osapuoli on vastasyntynyt vieroitusoireista kärsivä vauva. Vauva voi maksaa seurauksista koko elämänsä ajan.

Tietoa päihteiden vaikutuksista sikiöön ja vastasyntyneeseen on hyvin saatavilla. Miten kannabiksen vapauttamisehdotukset suhtautuvat siihen, että puolue kertoo olevansa ”vastuunkantaja, perusoikeuksia kunnioittava ja faktoihin nojaava” (Atte Harjanne, Yle 22.5., lähetys puoluekokouksesta)?

Mainospuheen sijaan olisi tarpeellisempaa pohtia, missä ovat sikiön ja vauvan oikeudet turvalliseen kasvuympäristöön ja tyydytystä tuottavaan hoivaan ja tulevaisuuteen?

"Vieroitusoireisen vauvan kärsimys on moni-ilmeinen. Se voi ilmetä äärimmäisenä herkkyytenä kaikille ympäristön tuomille ärsykkeille, itkuisuutena ja vaikeasti lohdutettavuutena, levottomuutena ja erilaisina neurologisina oireina."

Poliittinen jargon tavoitteista torjua päihdeongelmia ei vaikuta uskottavalle. Miten päihdeongelmia voidaan torjua helpottamalla päihteiden saantia ja käyttöä?

Päihdehaittojen torjuntakeinot ovat rajalliset vauvan näkökulmasta katsottuna. Lisää käyttöhuoneita? Lisää ensi- ja turvakotien paikkamääriä ja henkilökuntaa? Lisää erikoissairaanhoidon ja sosiaalihuollon resursseja vieroitusoireisten vauvojen ja äitien hoitoon? Mikään esitetyistä keinoista ei poista yhdenkään vauvan kärsimystä.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.