AVI saa­lis­ka­lo­jen koh­te­lus­ta: Ka­las­tus­ta­pah­tu­mis­sa tulee nou­dat­taa eläin­suo­je­lu­la­kia, vaikka asiaa ei mai­nit­tai­si erik­seen kil­pai­lun sään­nöis­sä

Keskustelu saaliskalojen kohtelusta sai alkunsa alkuviikosta, kun SEY Suomen eläinsuojelu ilmoitti kantelevansa eduskunnan oikeusasiamiehelle Lapin poliisin päätöksestä jättää tekemättä esitutkinta liittyen viime vuoden SM-pilkkikilpailuihin.

Ahven on yleinen pilkkisaalis. Pienen ahvenen voi lopettaa nopeasti niskat vääntämällä.
Ahven on yleinen pilkkisaalis. Pienen ahvenen voi lopettaa nopeasti niskat vääntämällä.
Kuva: Tiina Wallin

Aluehallintovirasto (AVI) muistuttaa, että eläinsuojelulakia on noudatettava kalastustapahtumissa, vaikka sitä ei mainittaisi erikseen kilpailusäännöissä.

Keskustelu saaliskalojen kohtelusta sai alkunsa alkuviikosta, kun SEY Suomen eläinsuojelu ilmoitti kantelevansa eduskunnan oikeusasiamiehelle Lapin poliisin päätöksestä jättää tekemättä esitutkinta liittyen viime vuoden SM-pilkkikilpailuihin. 

Kemissä järjestetyissä pilkkikisoissa väitetään tapahtuneen eläinsuojelurikkomuksia. SEY kertoi, että kisoista jätetyn tutkintapyynnön liitteenä on videoita, joissa käy ilmi se, että kolme kisoihin osallistunutta henkilöä jättää kalat tietoisesti tainnuttamatta. 

AVI toteaa omassa kannanotossaan, että vaikka vapaa-ajankalastus ei kuulu lopetusasetuksen soveltamisalaan, niin eläinsuojelulaki koskee kaikkia elämiä kalat mukaanlukien. 

Eläinsuojelulain on tarkoitus suojella eläimiä parhaalla mahdollisella tavalla kärsimykseltä, kivulta ja tuskalta ja edistää eläinten hyvinvointia sekä hyvää kohtelua. 

– Saman lain pykälän 32 mukaan eläin on lopetettava mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti sen lopetukseen soveltuvalla menetelmällä ja tekniikalla aiheuttamatta eläimelle tarpeetonta kipua, tuskaa tai kärsimystä, AVI:n tiedotteessa kirjoitetaan. 

Aluehallintovirastojen mukaan kaikkien kalastusta harrastavien on noudatettava voimassaolevaa lainsäädäntöä ja vapaa-ajankalastusorganisaatioiden pitää painottaa eläinten hyvää kohtelua ja lainsäädännön noudattamista toiminnassaan ja ohjeissaan.