Pohjois-Suomi

Kohdeltiinko Kemissä pidetyn pilkkikisan saaliskaloja väärin? SEY kanteli oi­keus­asia­mie­hel­le Lapin poliisin päätöksestä

Kohutut pilkkikisat pidettiin Kemissä viime vuoden huhtikuussa. Kuvituskuva. KUVA: Maiju Pohjanheimo
Pohjois-Suomi 27.1.2020 14:24
Heikki Uusitalo

SEY Suomen eläinsuojelu on tehnyt eduskunnan oikeusasiamiehelle kantelun Lapin poliisin päätöksestä jättää tekemättä esitutkinta liittyen viime vuoden SM-pilkkikilpailuihin. Kisoissa väitetään tapahtuneen eläinsuojelurikkomuksia.

Lapin poliisille tehtiin tutkintapyyntö kalojen tainnuttamatta jättämisestä Kemissä 6.4.2019 järjestetystä SM-pilkkikilpailusta. SEY:n mukaan tutkintapyynnön liitteenä oli kolme videota, joista käy ilmi, kuinka kolme kilpailuun osallistunutta henkilöä tietoisesti laiminlyö kalojen tainnuttamisen.

Yhdistyksen mukaan kaikilla kolmella videolla on selvästi nähtävissä hengissä olevia ja talteen otettuja kaloja, joita kilpailuun osallistujat eivät ole tainnuttaneet. Yhdistyksen mukaan kilpailijat olivat tietoisia siitä, että kalat eivät olleet kuolleita. 

– Mielestämme Lapin poliisi on tehnyt virheen jättäessään esitutkinnan tekemättä. Päätös on tehty mielestämme virheellisin perustein, ja se on vastoin eläinsuojelulakia. Sen vuoksi pyydämme oikeusasiamiestä selvittämään, onko Lapin poliisi laiminlyönyt virkavelvollisuuttaan, ja ryhtymään asiassa tarvittaviin toimenpiteisiin, sanoo SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli.

Esimerkiksi Itä-Suomen poliisi, Itä-Suomen aluehallintovirasto ja Itä-Suomen valvontaeläinlääkärit ovat muistuttaneet kansalaisia siitä, että kalat on tainnutettava mahdollisimman nopeasti. Viranomaiset julkaisivat viime kesänä poliisin verkkosivuilla asiasta kirjoituksen.

SEY painottaa, että eläinsuojelulainsäädännössä todetaan, että eläin on lopetettava mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti lopetukseen soveltuvalla menetelmällä ja tekniikalla.

– Laissa ei ole kirjattu kalojen kohdalle mitään poikkeuksia tai lievennyksiä, vaan tulkinta on ilmeisen yksiselitteinen. Lisäksi Ruokavirasto, joka toimii eläinsuojelulainsäädäntöä tulkitsevana viranomaisena, on linjannut, että koska kalan jättäminen tukehtumaan tuottaa sille tuskaa, sitä voidaan pitää eläinsuojeluasetuksen tarkoittamana tarpeetonta kärsimystä aiheuttavana toimintana, Pulli toteaa.

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestöstä ei toistaiseksi ole kommentoitu SEY:n tekemää kantelua. 

SM-pilkkikisan säännöt eivät vuonna 2019 edellyttäneet kalojen välitöntä lopettamista pyydystämisen jälkeen, vaan ainoastaan suosittelivat sitä.

17.1.2020 päivitetyissä säännöissä Vapaa-ajan kalastajien verkkosivuilla säännöissä lukee: "Saaliiksi saatu kala suositellaan lopetettavaksi välittömästi ennen talteenottoa."

Vuoden 2018 kisan säännöissä edellytettiin saaliskalan tappamista ennen talteenottoa. Tämä sääntömuoto oli voimassa vain kyseisenä vuonna. Sääntö aiheutti osassa kilpailijoita vastustusta.

Kisan säännöistä vastaa Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön pilkkijaosto, joka koostuu järjestön jäsenistä. Jaosto on katsonut, että nykyinen sääntömuoto on asianmukainen.

– Tästä käydään nyt keskustelua eri instanssien kanssa, onko tämä oikein. Toivottavasti päästään johonkin yhteisymmärrykseen. Kyse on kuitenkin erittäin mukavasta harrastuksesta, järjestön kalatalousasiantuntija Marcus Wikström toteaa.

Wikströmin mukaan kilpailun sääntöjä voidaan muokata, jos sille nähdään tarvetta. Tällä hetkellä säännöissä kuitenkin kenttäväen ja pilkkijaoston tahdon mukaisesti suositellaan lopettamista.

Wikström kertoo kuuluvansa itse niihin kalastajiin, jotka lopettavat kalan heti. 

– Se on jokaisesta kilpailijasta kiinni. Järjestäjä ei voi olla vastuussa siitä, mitä joku kilpailija tekee tai jättää tekemättä, hän sanoo.

SEY pitää SM-pilkin sääntöjä suorastaan lainvastaisina.

– Pidämme kalastuskilpailujen järjestämistä tämänhetkisillä SM-pilkkikilpailun säännöillä ja tulkinnoilla eläinsuojelulain vastaisena. Säännön kalojen lopettamista koskevan kohdan muuttaminen suosituksen muotoon on selvästi johtanut sen tulkitsemiseen niin, että kalaa ei tarvitse ennen talteenottoa tappaa, Pulli sanoo.

– SM-pilkki on yksi Suomen suurimmista ja tunnetuimmista kalastuskilpailuista. On tärkeää, että erityisesti siellä valvotaan eläinsuojelulain noudattamista ja asetetaan esimerkki asianmukaiselle kalastukselle.

Tänä vuonna SM-pilkki järjestetään Kuopiossa 28. maaliskuuta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (110)

Asiallisuutta tarvitaan eläntesuojeluun liittyvään keskusteluun. Alkaa mennä epäasiallisen puolelle eläintensuojelutoimien laiminlyönneistä tehdyt ilmoitukset ja kommentoinnit niistä.

Luonnon kaikki villit ovat arvokkaita olioita. Annetaa luonnolle sen tarvitsema rauha. Talvea seuraa kevät, se on pian täällä ja täytyy muistaa elää luonnon ehdoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älkää sitten tulevana kesänä tappako ainoatakaan sääskeä tai punkkia. Annetaan niiden vaan rauhassa aterioida kehollamme. Ja en ole kyllä koskaan nähnyt, että ammattikalastajat troolausta tehdessään syöksyisivät tainnuttamaan saaliinsa, ennen lastiruumaan laittoa. Ja kyllä luonto on julma muutenkin. Eläin kun tappaa ruoakseen, niin harvemmalla on kykyä tainnuttaa saaliinsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kotitalousopettajat neuvovat tainnuttamaan itsepyydetyt kalat heti, ei vasta keittiössä. Torikauppiaat ovat myös sanoneet, että kalojen tainnuttaminen on inhimillisesti oikein. Niin tehdään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tainnutan kalat eli leikkaan ainoastaan kidusten takaa puukolla verisuonet rikki. Kala kuolee hetkessä ja pumppaa lihan verestä puhtaaksi. Fileistä tulee paljon parempia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tavallaan on ihan hyvä, että 1. maailman ihmisille riittää näitä 1. maailman ongelmia. Voihan olla, että jollakulla ei ole elämässään oikein muutakaan sisältöä. Jos ei olisi tällaista "huolehdittavaa", saattaisi peliin astua alkoholi, huumeet ja muu ikävä.

Mutta toisaalta, kyllä tuo maalikyläläisten puuhastelu aika lailla naurattaakin tällaista vanhempaa puukko, kirves ja kalavehkeet käsissään kasvanutta eräjormaa.

Senkin haluaisin mainita, että Suomessa on paljon yksinäisiä, koko lailla oman onnensa nojassa olevia vanhuksia, ja muita huono-osaisia. Hekin varmasti ilahtuisivat, jos heistä huolehdittaisiin samanlaisella pieteetillä kuin ahvenista.
Se vaan, että tuosta puuhasta ei tyypillisesti saa nimeään ja kuvaansa lehteen (tiedän omasta kokemuksesta). Sitä ei siis pääse lopettamaan sen jälkeen kun on tuo -- näissä tapauksissa nähdäkseni ensisijainen -- tavoite on saavutettu, ja osoitettu oma tarpeellisuus ja hyvällä asialla oleminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun kävelet kesällä terassille niin montako ötökkää olet murhannut/jättänyt kitumaan? paras olla kotona ja kouluttaa satiaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin kesällä kuinka eläviä sääskiä tapettiin iholle. Siis kuvitelkaa ELÄVIÄ sääskiä. Kukaan ei vaivautunut tekemään rikosilmoitusta tai välittänyt yhtään noista avuttomista luonnon ihmeistä. Lisättiin vain Offia iholle. Herätkää ihmiset. Sääskilläkin on tunteet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parhaiten saa iskukoukulla haukia, kun on vasta pilkitty elävä pikku kala syöttiinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukaan ole huolissaan madoista ja toukista, joita rääkätään elävältä tökkimällä ne hirvittäviin koukkuhin, mukamas kaloja varten Hyi yäk! Missä on muut puhtaan luonnon suojelijat tämän asian puolesta protestoijjat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi hyvää päivää tuota kaksinaamaisuutta.
Tekeekö ne rikosilmoituksia, kun verkkoihin kuolee kitumalla miljoonia kiloja kalaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä näin, että mato laitettiin koukkuun elävältä! Se sätki ja luikerteli vielä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älö hlv, ilmoititko eläinsuojeluun. Törkeätä touhua.😉
Ei ole tuotantoeläimilläkään helppoa. Viimeinen matka navetasta tai sikalasta on melko karu.
Navetasta elikot väkivalloin rekan kyytiin, kepillä selkään, sähköä persiille ja häntä mutkalle, jos vikuroivat.
30 astetta pakkasta ja kylmän rekan lavalla kuskataan pitkiä matkoja.
Rekan peräkärryssä odottavat, kun kuski hakee nupilla kuormaa.
Sitten siirto nupista peräkärryyn ja lisää hakemaan.
Ja teurastamolla karu loppu, kun edestä kaatuu kavereita, kuin kannaksella.
Mutta onhan se hirveää, kun kalat saavat huonon kohtelun

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai kalat kärsi kun aatellaan mitä Sipilän hallitus teki Ihmisille nyt työnantajat itkee saavutettua etua on tämä Kekkoslovakkia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lähetin tänään eroilmoitukseni Turun Eläinsuojeluyhdistykselle (SEY). Suosittelen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SEY voi tulla seuraamaan hauen pyyntiä uistimella ja veneestä. Suurehko hauki 3 kg ja yli, on helpointa ottaa ylös atraimella. Haavilla se on hankalaa, vieheen koukut tarttuu haaviin ja kalaa ei saa irrotettua vieheestä. Atraimella kala otetaan lyömällä nostoväline kalan selkään ja sitten nosto veneeseen. Tainnutus tehdään heti, seuraavaksi kala potkaistaan irti atraimesta, muuten se ei irtoa. Haaviin tietysti voi, ja pitääkin kala tainnuttaa koukkujen kiinni ollessa. Itse asiassa tainnutus on helpompi siihen haavin sisälle, kuin irrottamisen jälkeen. Näin siinä kalastajakaan ei loukkaa sormiaan. Pihtejäkin käytetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menkääpä SEY aktivistit kattomaan ku silakkatroolari pyytää silakkaa tai kilohailia. Siellä onki tainnutettavaa. Miten niiden tainnutuksen laita, eikö nekin pitäs tainnuttaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

:D Tälle piti nauraa ihan ääneen :D

Siinäpä oiski näky kun "eläintensuojelija" troolarilla naputtelisi silakat yksitellen tainnoksiin pikkuruisella puukapulalla :D

Mutta joo, kovin valikoivaahan näden "eläinten suojelijoiden" huolenpito on aina ollut. Söpöt pörröiset eläimet ovat paljon arvokkaampia. Ketä nyt joku kilohaili kiinnostaisi, mikä se edes on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sey:n puolesta ei julkaisua.
Tyhjänpäiväinen suun soitto Sey: lle menee läpi, epäkunnioittavaa ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entä hiirtä pyydystävä kissa. Kiusaa hiirtä niin että se kuolee usein lopulta ressiin. Aika kauhiaa.. hiiret ovat meidän esi isiä kuitenkin miljoonien vuosien takaa... kyllä minä niin ihmettelen..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (110)

Uutisvirta

10:12
Poliisikyselyn hyytävät tulokset: Poliisit eivät usko pystyvänsä takaamaan suomalaisten turvallisuutta
10:03
Jari Sillanpää paikalla oikeudessa, syytetään lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä – laulajatähti kiistää syytteet
10:02
Butterfly Ventures pyrkii hiilineutraaliksi pääomasijoittajaksi
9:19
Pohjoisen poliiseista kolmasosa katsoo työturvallisuuden heikentyneen – asiakkaat ovat entistä aggressiivisempia ja arvaamattomampia
8:45
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
8:43
Väitös Oulun yliopistossa: Mobiilipelien grafiikkaoptimoinnin haasteet on mahdollista ratkaista
7:00
Päivän leffapoiminnat: Arto Paasilinnan Ulvova mylläri sai Asterix-käsittelyn – ranskalaisessa kyläkomediassa on sadunomaisia piirteitä
23
Koronan leviäminen uhkaa Euroopassa, hallitus pui varautumista keskiviikkona – Asiantuntija vastaa kysymyksiin pandemian uhasta, viruksen leviämisestä ja rokotuksista
20
Uutisanalyysi: Oulun yliopisto tulossa Raksilaan – sijainnilla iso merkitys kilpailukyvylle Tilaajille
11
Raskaat ajoneuvot syynissä Haukiputaalla – saldona jarruvikoja, kortitta ajoja ja ammattipätevyyden puuttuminen
6
Koirille uusi puistoalue Toppilan Rantapuistoon
4
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
3
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta
3
Pohjois-Pohjanmaalla enemmän työttömiä kuin viime vuonna, maakunnan suurin työttömyysaste Taivalkoskella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image