Oulu: Kau­pun­gin­joh­ta­ja Seppo Määttä eroaa

Ruoka: Ou­lu­lais­ten ba­naa­nit kyp­sy­vät Van­taal­la

Harrastukset: Suo­si­tuil­le ke­ra­miik­ka­kurs­seil­le pääsee Oulussa vain tuu­ril­la

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Au­rin­ko­pa­nee­lit uuden Rak­si­lan ui­ma­hal­lin katolle

Aurinkopaneelien keräämän aurinkoenergian avulla voidaan tuottaa sähköä sekä lämmintä vettä Oulun kaupungin rakennuttamien julkisten rakennusten tarpeisiin. Kaupungin rakennuttamien kiinteistöjen isokokoiset vesikatot soveltuisivat aurinkoenergian keräämiseen muun muassa auringonvalon esteettömän pääsyn vuoksi.

Aurinkoenergia on vailla minkäänlaisia päästöjä, meteliä, hajuja ja oikein suunniteltuna myöskään maisemahaittoja ei muodostu. Tämä energian talteenottomuoto on ympäristöä ajatellen vastuullinen vaihtoehto.

Oulun kaupungin suunnitteluohjeen (2014) mukaan aurinkopaneelilla voidaan tuottaa Oulussa noin 115 kWh/paneeli neliömetriä kohti vuodessa sähköä, kun paneelin kallistus ja suuntaus ovat optimaaliset. Tässä tuottoarviossa on huomioitu invertterin hyötysuhde, paneelien lumipeite neljän kuukauden ajan, paneelin likaantuminen ja piikidekennon tuoton vähittäinen heikkeneminen käyttöiän myötä.

Ilman lumipeitettä laskennallinen tuotto Oulussa on optimisuuntauksella yli 140 kWh /paneeli neliömetriä kohti vuodessa.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.