Kolumni

Au­ra­rai­vo roi­hah­ti

-

Viikonlopun ”lumi-infernon”, ”valkoisen kostajan” ja mitä näitä nyt olikaan, jälkimainingeissa jokavuotinen auraraivo on nostanut jälleen päätään.

Silmiin sattui somessa eräskin keskustelu, jossa aloittaja tuskaili aura-autokuskin jättäneen ajattelemattomasti niin suuren lumipalteen tonttinsa liittymään, ettei talonväki ollut päässyt lapiota heiluttamatta liikenteeseen. Hikihän siinä oli tullut ja aamun aikataulut pettäneet.

Rivi- ja kerrostaloasujilla ei luulisi olevan lumen kanssa huolen häivää, mutta mitä vielä. Mokoma aura-autokuski oli kolistellut – varmaan ihan tahallaan ­– taloyhtiön pihalla aamuneljältä, eikä sen jälkeen ollut tullut uni silmään.

Yhtä tökerö oli kuski, joka toisaalla saapui vasta puoli kahdeksalta. Seitsemäksi menijällä oli kova homma saada auto läpi tuulen kasaamien lumidyynien.

Keskustelun perusteella aura-autokuskit ovat kaikin puolin kelvoton ammattikunta ja liikenneturvallisuusriski. Eivät osaa väistää tai olla väistämättä, ovat huolimattomia, kasaavat näköesteitä, tukkivat tiet ja niin edelleen.

Tein pari talvea sitten juttua teiden talvikunnossapidosta ja haastattelin aura-auton kuljettajaa. Kävi ilmi, etteivät tunteenpurkaukset jää vain someen, vaan keskisormet viuhuvat myös liikenteessä.

Kun seuraavan kerran tekee mieli auraraivota somessa tai nostaa keskari, sano kiitos tai nosta peukku. Jos se tuntuu hankalalta, saattaa ajatusleikki tuiskuyön jälkeisestä aamusta kokonaan ilman puhdistuskalustoa auttaa.

Raivon roihahtaessa kannattaa myös muistaa, etteivät kuljettajat priorisoi puhdistamiaan alueita saati päätä, paljonko kalustoa on liikkeellä. He eivät myöskään ole taikureita, jotka saavat auraamansa lumen katoamaan tai ahtailla kaduilla kalustonsa kutistumaan.

Kinos tonttiliittymässä on toki tympeä, mutta lain mukaan sen poisto kuuluu kiinteistön omistajalle. Lunta on juuri nyt niin paljon kuin sydäntalvella kuuluu ollakin eikä lapion varteen tarttumisen näillä leveyksillä luulisi olevan uusi asia.

Ja mitä siihen liikenneturvallisuuteen tulee, ei se lumi ja ne aurat, vaan maltti jokaisen ratin takana.

susanna.eksyma@forum24.fi