Vaalitentti: Katso tal­len­ne Kalevan vaa­li­ten­tis­tä, mukana kuusi ni­me­käs­tä eh­do­kas­ta Oulun vaa­li­pii­ris­tä

Pääkirjoitus: Il­mas­ton­muu­tok­sen tor­jun­ta ei ole vi­her­hump­paa – maa­pal­lon läm­pe­ne­mi­nen mah­dol­lis­ta saada kuriin

Joukkoliikenne: Oulussa ha­lu­taan ke­hit­tää jouk­ko­lii­ken­net­tä työ­paik­ka- ja asuin­alueil­la – kolme pal­ve­lu­ta­so­vaih­to­eh­toa esillä rat­kai­suik­si

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva 2 kk 59,90 euroa

At­lan­tas­sa mustan miehen am­pu­mi­ses­ta epäil­tyä po­lii­sia syy­te­tään mur­has­ta

Syyttäjän mukaan poliisi oli myös potkinut verta vuotavaa Rayshard Brooksia.

Atlanta

Yhdysvaltain Atlantassa mustan miehen ampumisesta epäilty poliisi on saanut syytteet murhasta.

Atlantan yleisen syyttäjän Paul Howardin mukaan poliisilla ei ollut perusteita ampua 27-vuotiasta Rayshard Brooksia, kun tämä pakeni paikalliselta pikaruokaravintolalta. Syyttäjä myös huomautti syytetyn poliisin potkaisseen verta vuotavaa Brooksia.

Syyttäjän näkemyksen mukaan tilanteessa olleet poliisit eivät olleet hengenvaarassa eikä heillä ollut vaaraa saada vakavia fyysisiä vammoja. Syyttäjän mukaan Brooksin ampumisesta epäilty poliisi ja tämän kollega rikkoivat lisäksi useita poliisilaitoksen sääntöjä pidätystilanteessa.

Jo aiemmin potkut saanutta poliisia vastaan on yhteensä 11 syytettä, jotka liittyvät Brooksin kuolemaan.

Syytetyllä poliisilla saattaa olla edessään kuolemantuomio tai elinkautinen.

Brooks oli ollut nukkumassa ennen pidätystä

Perjantain tapahtumat saivat alkunsa, kun Brooks oli nukkunut autossaan tukkien pikaruokaravintolan autokaistan. Poliisit tekivät Brooksille puhalluskokeen, minkä jälkeen häntä epäiltiin rattijuoppoudesta.

Brooks vastusti pidätystä ja lähti pakoon, kaapaten etälamauttimen yhdeltä poliiseista. Pakonsa aikana hän osoitti etälamauttimella poliisia, minkä seurauksena poliisi ampui häntä.

Yhdysvalloissa on viikkoja osoitettu mieltä rasismia ja poliisin harjoittamaa väkivaltaa vastaan. Mielenosoittajat ovat vaatineet uudistuksia poliisin toimintaan ja myös poliisilaitoksen lakkauttamista sellaisenaan.

Mielenosoitukset alkoivat, kun mustaihoinen George Floyd kuoli toukokuun lopussa poliisin käsissä Minneapolisissa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump allekirjoitti aiemmin viikolla asetuksen, jonka tarkoituksena on kohentaa maan poliisilaitosten tilaa.

Presidentin valta poliisin toimintaan on kuitenkin rajallinen. Poliisivoimia hallinnoidaan lähinnä paikallisella tai osavaltion tasolla.

Trump sanoi kuitenkin käyttävänsä liittovaltion tukia vipuvartena. Valkoisen talon lähteet kertoivatkin jo aiemmin, että liittovaltion määrärahat poliisilaitoksille kytketään uudistuksien toteuttamiseen.