Atee­nas­sa tuli ikävä arkea ja aa­mu­puu­roa

Ateenan paralympialaisissa ilmakivääriammunnassa kultaa voittanut ristijärveläinen Minna Leinonen lensi kotiin Kainuuseen varhain torstaiaamuna ja yllättyi lämpimästä vastaanotosta Kajaanin lentokentällä.

Lämmin vastaanotto . Minna Leinonen palasi Ateenasta kotiin Kainuuseen. Leinosen ensimmäinen ampumavalmentaja Osmo Leivo oli vastassa kukkien kanssa ja Ristijärven Keskuskoulun viidesluokkalaiset Suomen lippujen ja onnittelubanderollien kanssa.
Lämmin vastaanotto . Minna Leinonen palasi Ateenasta kotiin Kainuuseen. Leinosen ensimmäinen ampumavalmentaja Osmo Leivo oli vastassa kukkien kanssa ja Ristijärven Keskuskoulun viidesluokkalaiset Suomen lippujen ja onnittelubanderollien kanssa.
Kuva: Kirsi Haapea

Ateenan paralympialaisissa ilmakivääriammunnassa kultaa voittanut ristijärveläinen Minna Leinonen lensi kotiin Kainuuseen varhain torstaiaamuna ja yllättyi lämpimästä vastaanotosta Kajaanin lentokentällä. Kultamitalistia vastassa olivat vanhempien lisäksi Ristijärven keskuskoulun viidesluokkalaiset, kotikunnan edustajat ja ampumaurheiluväkeä.

"Uskomatonta, että täällä on näin paljon ihmisiä", Minna Leinonen sanoi, kun hän viimein pääsi lentokoneesta alas ja omiensa joukkoon. Takana oli pitkä lento Ateenasta keskiviikkona, kahden tunnin yöunet ja odottelua Helsinki-Vantaalla, sillä Kajaanin aamukone myöhästyi teknisen vian takia.

Leinonen vakuutti, että vastaanoton lämpö auttaa kestämään suuren lämpötilaeron Ateenasta aamukoleaan Kajaaniin. Ateenassa oli paralympialaisten loppupäivinä mukavat 24-30 astetta lämmintä.

"Laskin jo päiviä kotiin pääsyyn. Ikävä alkoi olla. Kaipasin jopa suomalaisia arkiasioita, aamupuuroa ja ruisleipää."

Vanhemmat Arja ja Eero Leinonen ovat saaneet paljon onnitteluja kotona Ristijärvellä ja elämä on ollut pari viikkoa yhtä hulinaa. Kotoa kultamitalisti ei ole saanut ampumakipinäänsä, sillä isäkään ei ammu eikä metsästä.Lahja löytyi lukioaikana


Lukioaikana Kajaanissa Minna Leinonen tutustui erilaisiin harrastusmahdollisuuksiin ja kiinnostui ilmakivääriammunnasta, sillä siinä vamma ei haitannut. Valmentaja Osmo Leivo huomasi tytön lahjat ja vei ja vei hänet vuonna 2000 ensimmäisiin SM-kisoihin velaksi saadulla invataksikyydillä. Leivo olisi halunnut nuoren ampujan jo Sydneyn kisoihin, mutta se ei onnistunut.

"Minna on ollut valmis paralympialaisten voittoon jo puolitoista vuotta", Leivo sanoi. Leivo sai väistyä vuoden vaihteessa Minna Leinosen valmentajan paikalta ja kokee joutuneensa ikäsyrjinnän kohteeksi.

"Liiton mielestä näin vanhalla ei voi olla enää annettavaa urheilulle", 71-vuotias Leivo puhisi.

Ristijärven kunta järjestää Minna Leinosen kunniaksi kansalaisjuhlan lauantaina 2. lokakuuta kello 14 Keskuskoululla.