Å­strö­min­puis­to uuteen ku­kois­tuk­seen

Åströminpuiston puustoa uusitaan ja monipuolistetaan osana puiston perus­korjausta. Tällä hetkellä puistossa kasvaa eniten koivuja, joista osa on päässyt jo huonoon kuntoon.
Åströminpuiston puustoa uusitaan ja monipuolistetaan osana puiston perus­korjausta. Tällä hetkellä puistossa kasvaa eniten koivuja, joista osa on päässyt jo huonoon kuntoon.

Myllytullissa sijaitsevan Åströminpuiston historiaa halutaan tehdä kaupunkilaisten keskuudessa tunnetuksi. Puistoon aiotaan asentaa sen historiasta kertova infotaulu osana puiston peruskorjaushanketta.

– Åströminpuistolla on erittäin mielenkiintoinen historia, maisema-arkkitehti Veera Sanaksenaho Oulun kaupungilta sanoo.

Mannenkadun, Isokadun, Myllytullin koulun tontin, Kirkkokadun päätteen ja Kaupunginojan Lasaretinväylän kehystämässä puistossa on muun muassa sijainnut 1730-luvulla rakennettu prunni- eli kaivohuone, jonka veden uskottiin parantavan monia sairauksia. Kaivohuoneen yhteydessä sijaitsi myös ravintola.

Kaivohuoneen kulta-aika ulottui aina 1700-luvun loppupuolelle saakka, kunnes Oulun hautausmaan siirtäminen nykyselle paikalle Intiöön sai oululaiset epäluuloiseksi veden puhtaudesta. Kaivohuoneen rakennukset purettiin lopulta 1800-luvulla.

Kaivohuoneen jälkeisen hiljaiselon katkaisi kauppaneuvos Hemming Åström, joka kustansi puiston perustamisen.

Hedelmäpuutarha ja oleskelualueita

Åstöminpuiston historiasta kertovan infotaulun lisäksi suunnitelmissa on uusia Åströminpuiston pintamateriaaleja ja kalusteita.

Myös puustoa aiotaan ­uusia ja monipuolistaa.

– Nykyiset koivut ja hienot suuret kuuset saavat kaverikseen puistolehmuksia, virginiantuomea ja lisäksi muutaman siperianpihdan, sillä ikivihreitä kasveja ei puistossa juurikaan ole. Paikka on varattu myös yhdelle tammelle, Veera Sanaksenaho kertoo.

Suunnitteilla on myös pieni hedelmäpuutarha, johon istutetaan useita eri luumu-, omena-, ja kirsikkapuulajikkeita.

– Oulussa ei ole julkiseen puistoon tehty näin monen eri lajikkeen hedelmäpuutarhaa aiemmin, mutta sille on yritetty löytää paikkaa, Sanaksenaho kertoo.

Puistoon lisätään myös oleskelualueita ja kapea rantapolku veden äärelle. Hulevesien tulvareitti säilytetään ja maisemoidaan osittain kasvillisuudella.

Jäätelökioskille ja pyöräpysäköinnille varataan kivetty alue Kirkkokadun päätteen nurkalle sekä Mannenkadulle.

Pyöräilyn pääväylä kulkee Åströminpolkua pitkin viistosti puiston poikki.

Mannenkatuakin uusitaan

Suunnitelmia on vireillä myös Åströminpuiston viereisen Mannenkadun uusimikseksi. Kadulle on suunnitteilla muun muassa uusi levitysrakenne, katukuivatus, päällyste ja valaistus.

Åströminpuiston ja Mannenkadun yhteinen katu- ja ympäristösuunnitelma on parhaillaan julkisesti nähtävillä. Mielipiteitä suunnitelmasta voi jättää perjantaihin kello 15.30 saakka.

– Mielipiteiden käsittelyn jälkeen suunnitelma etenee yhdyskuntalautakunnan hyväksyttäväksi. Rakennussuunnitelmaan liittyvät asiakirjat valmistuvat maaliskuussa ja käytännön töihin päästäneen tämän vuoden kesällä tai syksyllä, Sanaksenaho aikatauluttaa.

susanna.eksyma@forum24.fi