Asian­tun­ti­ja: Suo­mes­sa nähty tu­li­pal­lo oli kivinen me­teo­roi­di, sir­pa­leet pu­to­si­vat Pih­ti­pu­taal­le ja Kin­nu­laan Kes­ki-Suo­meen

Suomen taivaalla perjantaina nähty tulipallo oli todennäköisesti kivinen meteoroidi, arvioi Tähdet ja avaruus -lehden päätoimittaja Marko Pekkola.

Video: Markku Paaso

Suomen taivaalla perjantaina nähty tulipallo oli todennäköisesti kivinen meteoroidi, arvioi Tähdet ja avaruus -lehden päätoimittaja Marko Pekkola lauantaina. Avaruuskappale hajosi ja suurimmaksi osaksi tuhoutui ilmalennon aikana.

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa on saanut Taivaanvahti-verkkopalveluunsa jo yli 230 havaintoa eilisestä tulipallosta. Havaintoja tehtiin Sallasta Turun seudulle saakka. Moni havaitsi taivaalla lentäneen tulipallon myös Oulun seudulla.

Sirpaleet päätyivät Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan selvityksen mukaan Pihtiputaan ja Kinnulan kuntien alueelle Keski-Suomeen, kertoo Pekkola.

Meteoroidin paino oli sen saapuessa ilmakehään useita kymmeniä kiloja.

Saapui idästä

Suomessa on nyt nähty kaksi tulipalloa peräkkäisten kuukausien aikana. Tämä ei kuitenkaan ole Pekkolan mukaan poikkeuksellista.

– Tulipalloja näkyy Suomen ilmakehässä keskimäärin 2–3 vuosittain. On ihan tilastollista sattumaa, että nyt niitä saapui kaksi lyhyen ajan kuluessa.

Ursa sai lauantaina valmiiksi tulipallon lentoradan mallinnuksen. Meteoroidi saapui Pekkolan mukaan Suomen ilmakehään miltei täsmälleen idän suunnasta. Se syttyi näkyväksi tulipalloksi noin 90 kilometrin korkeudessa ja sammui arviolta 35 kilometrin korkeudessa.

Pihtiputaalla tai Kinnulassa ei ole tiettävästi järjestetty lauantaina sirpaleiden eli meteoriittien etsintää. Putoamisalue on laaja ja siellä satanut lunta, joten pienten meteoriittien löytyminen on myös tästä syystä vaikeaa.

Palasia löydettäneen vasta talven väistyttyä.

Edellinen päätyi Lapin Vätsäriin

Marraskuun puolivälissä Suomessa ihmeteltiin tulipalloa Lapissa. Tuolloin meteoroidi eteni Pohjois-Lapin yllä loivasti kohti koillista.

Tuolloin kohteen valoisa lento päättyi huomattavan matalalla, vain noin 20 kilometrin korkeudella Inarijärven koillisen kulman yläpuolella.

Meteoriitit eli sirpaleet putosivat marraskuussa Vätsärin erämaahan.

Marraskuun meteoroidi oli Ursan arvion mukaan selvästi suurempi kuin perjantai-iltana Suomessa nähty. Lapin yllä lentänyt avaruuskappale painoi ilmakehään saapuessaan noin 100–300 kiloa.