Ar­vos­te­lus­sa GTA V: Heit­täi­sin­kö taalan strip­pa­ril­le?

Analyysi: Grand Theft Auto V -videopeli vilauttaa tarinankerronnan tulevaisuutta.

Moraali tarkoittaa yleistä käsitystä oikeasta ja väärästä. Kaiken tarinankerronnan perimmäinen tarkoitus on tutkia ihmistä moraalisten valintojen edessä.

Katsotaanpa, millaisiin moraalisiin tilanteisiin Grand Theft Auto V -videopeli (GTA V) heittää minut, kun ostan sen Anttilasta 69,95 eurolla. GTA V julkaistiin tiistaina massiivisella kampanjalla eri puolella maailmaa ja pelin tuottanut Rockstar Games odottaa sen myyvän vuoden loppuun mennessä 600 miljoonan dollarin edestä.

XBox 360:lle asennus kestää varttitunnin ja sen jälkeen huomaan ryöstäväni pankkia. Huidon konepistoolilla pankin asiakkaita sivuhuoneeseen, räjäytän pankkiholvin ja kerään käteisen. Rikoskaverini räjäyttävät vielä yhden oven pankista ulos ja sitten se alkaa – ampuminen.

Muutamassa minuutissa tajuan ampuneeni yli kymmenen poliisia ja pakenen talviseen sohjoon.

Privaatti sylitanssi

Elokuvista tutun himmennyksen jälkeen olen yhtäkkiä toinen mies, autovaras. Varastan kaverini kanssa urheiluauton, kaahailen ympäri Los Santosia, joka on kuin Los Angelesin ja Miamin sekoitus ja päädyn tulitaisteluun muiden kaltaisteni kanssa. Taas tulee toistakymmentä ruumista.

Lopuksi ajan kiinni ja yli tappelusta karanneen moottoripyörän ja pysähdyn tankotanssibaariin henkeä vetämään. Ostan oman privaatin sylitanssin. Kun käpälöin tanssijaa, poke tulee heti uhkailemaan ulosheitolla. Siirryn katsomaan tankotanssijoita ja heittelemään seteleitä heille.

GTA V:ssä voi rietastelun lisäksi myös juoda viinaa ja näyttääpä hahmoni kodissaan polttelevan peliohjaimen napin painalluksella kannabistakin.

Tämä kaikki vain parin tunnin pelisessiossa, joka GTA V:n laajuisessa pelissä on pieni pintaraapaisu.

Ne miljoonat ihmiset, jotka peliä alkavat tosissaan pelata GTA V:ttä, käyttävät siihen kymmeniä tai satoja tunteja.

Tässä vaiheessa pitää muistuttaa, että GTA V on kielletty alle 18-vuotiailta, ja ikärajaa todella kannattaa noudattaa.

Mikä tässä kaikessa väkivallassa ja moraalittomuudessa sitten kiehtoo?

Ohjaajakäsikirjoittaja

Kiinnostavaksi GTA V:n tekee sen avoin maailma. Siellä käyminen tuntuu tv-sarjaan hyppäämiseltä. Sarjan ohjaaja oletkin sinä.

Esität samalla päähahmoa, väkivaltaista antisankaria, joka populaarikulttuurissa nousi jo kauan sitten puhdasta sankaria kiinnostavammaksi tarinan hahmoksi. Pelin Online-versiossa saat muutkin pelaajat mukaan tarinankerrontaan.

Huippukäsikirjoittaminen on siirtynyt viime vuosina elokuvista tv-sarjoihin. Seuraavaksi se siirtyy GTA V:n kaltaisiin peleihin.

Se on Rockstarin suurin saavutus.

Grand Theft Auto

Pelisarjan ensimmäinen osa julkaistiin 1997.

Peli siirtyi 3d-maailmaan vuonna 2001.

GTA-pelejä oli Wikipedian mukaan myyty viime vuoden loppuun mennessä noin 125 miljoonaa kappaletta.

GTA V julkaistiin Suomessa tiistaina yhdeltä yöllä.