Puheenaihe: Onko pyö­rä­var­kauk­sia mah­dol­lis­ta estää?

Vanhat kuvat: Ve­den­pai­su­mus ali­ku­lus­sa ja muita Oulun tulvia

Video: Bussi ajoi tör­keäs­ti päin pu­nai­sia Kai­jon­har­jus­sa

Mainos: Markkinointitoimisto Kolmas Polvi etsii markkinoinnin asiantuntijaa - tutustu ja hae tästä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Arviot hin­to­jen nousun tait­tu­mi­ses­ta lu­paa­vat kan­sa­lai­sil­le hel­po­tus­ta inf­laa­tio­kaa­mok­seen

Sähkön hintaennusteita on ruuvattu alaspäin, ja ruoan hinnan nousun arvellaan taittuvan. Liikennepolttoaineiden hinnat ovat jo laskeneet. Ison kriisin uhka on lieventynyt, mutta Ukrainan sota aiheuttaa yhä kiusallista epävarmuutta.

Uudissana "energiasääennuste" on alkanut viime päivinä tulla suomalaisille tutuksi. Sähkön hintaa Ilmatieteen laitos ei suoraan ennusta, mutta jos tuulta on vähän ja ilma hyytävä eli energiasää kehno, se todennäköisesti nostaa pörssisähkön hintaa.

Muutkin kuin pörssisähköä käyttävät kansalaiset voivat ottaa ennusteen huomioon ja säädellä sähkönkäyttöään niin, että virtaa riittää kaikille silloinkin, kun ei tuule ja on kylmä.

Torstaina julkistettu ennuste lupaa perjantaille erittäin huonoa mutta lauantaista eteenpäin alkuviikkoon asti tavanomaista energiasäätä. Taas muutama päivä siis kitkutellaan kohti kevättä ilman akuutin kriisin uhkaa.

Sähkökatkoja ei meillä ole nähty, kiitos kansalaisten ja yritysten innon säästää energiaa. Tämä kannustaa säästämään edelleen.

Säästetty on tietysti myös pakosta.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.