Ark­ki­piis­pa Mä­ki­nen: Aika avio­liit­to­kes­kus­te­lul­le on nyt

Aika kirkossa käytävälle arvokeskustelulle avioliitosta on nyt, sanoo evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkinen.

Aika kirkossa käytävälle arvokeskustelulle avioliitosta on nyt, sanoo evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkinen.

Mäkisen mukaan keskustelua tulee käydä useilla foorumeilla ja myös muualla kuin kirkon hallintoelimissä, sillä asia koskettaa niin monia ihmisiä.

Keskustelua ei Mäkisen mukaan tarvitse pelätä, sillä mahdolliset muutokset kirkossa tapahtuvat vasta, jos asioista saavutetaan riittävä yksimielisyys.

Eduskunta äänesti perjantaina tasa-arvoisesta avioliittolaista. Viikonloppuna evankelisluterilaisen kirkon jätti noin 13 000 ihmistä.

Osa eronneista ilmoitti eroakirkosta.fi-sivuston mukaan eronsa syyksi juuri arkkipiispa Mäkisen Facebookissa julkaiseman kannanoton. Osa piti kannanottoa homoliitoille liian myönteisenä ja kirkon kannan vastaisena.

Mäkinen sanoo STT:lle, että samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeus on tunteita syvästi koskettava asia ja siksi reaktiot ovat olleet jopa rajuja. Aiheesta on kuitenkin käyty myös asiallista ja tasapainoista keskustelua, hän sanoo.

- Minuun on kohdistunut sekä myönteisiä että torjuvia reaktioita ja olen ottanut myöskin ihmisten pettymyksen tunteita vastaan. Minuun kohdistuneista torjuvista reaktioista olen sitä mieltä, etteivät ne kuitenkaan ole verrattavissa siihen, miltä tuntuu ja on tuntunut ihmisistä, joiden identiteetistä tässä on kysymys, Mäkinen sanoo.

Kirkosta erosi eilen yli 3 400 jäsentä, kerrotaan eroakirkosta.fi-sivustolla. Määrä on hieman suurempi kuin sivustolla ennakkoon arvioitiin.