Vanhat kuvat: Top­pi­las­sa on nähty asun­to­mes­sut, teol­li­suut­ta ja eris­kum­mal­li­nen rä­jäy­tys­ope­raa­tio

Mielipide: Ves­sa­rau­ha kuuluu myös kou­lu­lai­sil­le

Mainos: Mil­lai­sia luon­to­ju­tu­ja sinä ha­luai­sit lukea? Vastaa ja osal­lis­tu 100€ lah­ja­kor­tin ar­von­taan.

Ap­teek­ka­ri­liit­to esittää keinoa, miten saa­tai­siin aikaan kym­me­nien mil­joo­nien eurojen säästöt lääk­keis­tä

Käytännössä vaihto edullisempaan biosimilaariin tehtäisiin reseptin ensimmäistä lääke-erää apteekista toimitettaessa, ellei lääkäri kiellä vaihtoa lääketieteellisin tai hoidollisin perustein. Kuvituskuva arkistosta.
Käytännössä vaihto edullisempaan biosimilaariin tehtäisiin reseptin ensimmäistä lääke-erää apteekista toimitettaessa, ellei lääkäri kiellä vaihtoa lääketieteellisin tai hoidollisin perustein. Kuvituskuva arkistosta.
Kuva: Jari Laurikko

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee parhaillaan 60 miljoonan euron säästöjä valtion lääkekorvausmenoihin. Säästöllä rahoitetaan sitovaa hoitajamitoitusta vuoden 2023 alusta lukien.

Apteekkariliitto arvioi tekemiensä laskelmien pohjalta, että valtaosa säästöstä voitaisiin rahoittaa ulottamalla apteekin tekemä lääkevaihto myös biologisiin lääkkeisiin, joiden osuus lääkekustannuksista kasvaa jatkuvasti. Liitto kertoo asiasta tiedotteessaan.

Biologisia lääkkeitä käytetään muun muassa diabeteksen, syöpätautien ja tulehduksellisten nivel-, iho- ja suolistosairauksien hoidossa.

Suomessakin euromyynniltään suurimmat lääkkeet ovat biologisia alkuperäislääkkeitä. Markkinoilla on myös jo useita niitä vastaavia ja halvempia biosimilaareja, joiden hyödyntäminen on Apteekkariliiton mukaan jäänyt vajavaiseksi nykyisillä ohjauskeinoilla. Apteekin tekemä lääkevaihto edistäisi edullisempien biosimilaarien käyttöä.

– Käytännössä vaihto edullisempaan biosimilaariin tehtäisiin reseptin ensimmäistä lääke-erää apteekista toimitettaessa, ellei lääkäri kiellä vaihtoa lääketieteellisin tai hoidollisin perustein. Kielto olisi kuitenkin perusteltava, kuten muissakin lääkkeissä. Biologisen lääkkeen resepti on voimassa vuoden kerrallaan, joten asiakkaan lääke vaihtuisi korkeintaan kerran vuodessa, farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler kertoo tiedotteessa.

Sandlerin mukaan lääkevaihdon ulottaminen biologisiin lääkkeisiin lisäisi jonkin verran apteekkien työtä asiakasneuvonnassa, sillä esimerkiksi biologisten lääkkeiden annostelulaitteissa voi olla eroja, joiden selvittäminen asiakkaille on tärkeää lääkkeen oikean ja turvallisen käytön varmistamiseksi.