Kolumni: Kukaan ei saisi joutua kiu­sa­tuk­si, mutta yhä liian moni joutuu

Apart­hei­din vas­tus­ta­ja­na tun­net­tu ark­ki­piis­pa Desmond Tutu on kuollut 90-vuo­tiaa­na – Ete­lä-Af­ri­kan "mo­raa­li­nen kom­pas­si" ei kaih­ta­nut kan­nan­ot­to­ja

Apartheidin vastustajana tunnettu entinen Etelä-Afrikan anglikaanisen kirkon arkkipiispa Desmond Tutu on kuollut. Asiasta kertoo Etelä-Afrikan presidentin kanslia.

Eteläafrikkalainen Tutu oli rotuerottelun vastaisen taistelun ikoni, joka sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1984. Apartheid-hallinnon kaaduttua hän toimi apartheid-ajan rikoksia tutkineen totuuskomission johdossa.

– Emeritusarkkipiispa Desmond Tutun poismeno on uusi menetyksen luku kansakuntamme jäähyväisissä erinomaisten eteläafrikkalaisten sukupolvelle, joka on jättänyt meille vapautetun Etelä-Afrikan, sanoi Etelä-Afrikan presidentti Cyril Ramaphosa lausunnossaan.

– Desmond Tutu oli patriootti vailla vertaa; periaatteellinen ja pragmaattinen johtaja, joka antoi merkityksen raamatulliselle näkemykselle, että usko ilman tekoja on kuollutta, Ramaphosa muisti lausunnossaan edesmennyttä arkkipiispaa.

Tänään sunnuntaina kuollut Tutu oli 90-vuotias.

"Moraalinen kompassi" ei pelännyt ottaa kantaa

Tutusta tuli vuonna 1986 Kapkaupungin ensimmäinen musta anglikaaninen arkkipiispa. Häntä on luonnehdittu maansa moraaliseksi kompassiksi.

– Jos Desmondia ei päästetä taivaaseen, emme me muutkaan pääse sisään, sanoi Tutun läheinen ystävä, edesmennyt presidentti Nelson Mandela aikanaan.

Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama kutsui Tutua "moraaliseksi titaaniksi".

Vitsailijaksi tiedetty Tutu tunnettiin myös tarttuvasta naurustaan.

Suorapuheinen arkkipiispa ei apartheid-hallinnon kaatumisen jälkeenkään kaihtanut kannanottoja. Tutu puhui milloin homojen oikeuksien, milloin palestiinalaisvaltion puolesta sekä kritisoi Etelä-Afrikan hallitusta muun muassa sen talouspolitiikasta. Kritiikiltä ei säästynyt myöskään maata johtava ANC-puolue.

Vuonna 2013 Tutu sanoi YK:n homojen oikeuksien puolesta järjestetyn kampanjan yhteydessä, että menisi mieluummin helvettiin kuin palvoisi homofobista Jumalaa.

– Kieltäytyisin menemästä homofobiseen taivaaseen. Mieluummin menisin siihen toiseen paikkaan.

"Rauhanpalkinnon saaja on velkaa maailmalle"

Desmond Tutu oli syntynyt 7. lokakuuta vuonna 1931 Klerksdorpin pikkukaupungissa kotiapulaisäidille ja opettajaisälle.

Vuonna 1955 Tutu meni naimisiin vaimonsa Leahin kanssa. Pariskunta sai neljä lasta.

Tutulla diagnosoitiin vuonna 1997 eturauhassyöpä, johon hän sai toistuvasti hoitoa seuraavien vuosien aikana.

Tutu vetäytyi julkisista tehtävistään eläkkeelle 79-vuotispäivänään vuonna 2010. Eläkepäivänsä hän aloitti maailmanympäripurjehduksella.

Eläkeläisenäkään Tutu ei kuitenkaan jättäytynyt täysin sivuun yhteiskunnallisesta keskustelusta.

– Rauhanpalkinnon saaja on velkaa maailmalle sen, että käyttää arvovaltaansa maailman muuttamiseen paremmaksi, hän sanoi 80-vuotis- syntymäpäivähaastattelussaan.

Suomessa Tutu vieraili lokakuussa 2011.

– Jokaiselta kykynsä mukaan, jokaiselle tarpeensa mukaan. Se on hyvä ohje, mutta me emme tunnu oppivan sitä! Miettikää paljonko tuhlaamme niin sanottuun puolustukseen; pommeihin, jotka tuhoavat elämää. Vaikka vain pienellä osalla siitä summasta voisimme taata kaikille lapsille puhtaan veden, terveyden, koulut, Tutu sanoi vieraillessaan kansainvälisen ihmisarvon päivän tapahtumassa Espoossa.

Tutu teki harvinaisen julkisen esiintymisen viime toukokuussa saadessaan koronarokotteen. Hän vilkutti istuessaan pyörätuolissa sairaalan ulkopuolella, mutta ei puhunut.

Juttua muokattu klo 11:40: päivitetty kauttaaltaan.